Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejlepší světoví plachtaři předvedou své umění nad Hosínem u Českých Budějovic

Ty nejlepší, nejkrásnější a největší kluzáky v akci budou k vidění na nebi nad Hosínem. Tamní letiště totiž bude necelé tři týdny dějištěm mistrovství světa v bezmotorovém létání. Nejlepší světoví plachtaři se utkají ve třech soutěžních třídách, v osmnáctimetrové, dvacetimetrové a volné třídě.

Mistrovství světa v bezmotorovém létání se uskuteční na letišti Hosín u Českých Budějovic od soboty 28. července do neděle 12. srpna. Necelé tři bude na hosínském letišti plné nebe krásných bílých strojů. V prvním týdnu se konají tréninkové lety a zbylé dva týdny rozhodnou o mistru světa v plachtění. O tituly se plachtařská světová elita utká v osmnáctimetrové, dvacetimetrové a volné třídě. Metry znamenají rozpětí křídel větroně, ve volné třídě jsou letouny o maximální hmotnosti 750 kilogramů.


Tři týdny bude letiště v Hosíně i nebe nad ním plné krásných bílých strojů.

Dějištěm už pětatřicátého světového šampionátu mělo být původně příbramské letiště, ale z technických a organizačních důvodů se přesouvá na jih Čech. Veřejné vnitrostátní letiště Hosín bylo zvoleno vzhledem k tomu, že areál po všech stránkách zcela vyhovuje pořádání akcí podobného rozsahu. V posledních několika letech se na tomto letišti také obdobné soutěže pravidelně konají, a tak i technické zázemí letiště plně odpovídá potřebám takové prestižní světové akce, kterou bezesporu mistrovství světa v plachtění je. 


Letiště Hosín bude dějištěm světového šampionátu v plachtění. Ten se k Českým Budějovicím přesouvá z Příbrami.

Provozovatelem letiště Hosín, které je veřejným vnitrostátním letištěm a neveřejným mezinárodním letištěm s vnitřní hranicí, je Aeroklub České Budějovice. Největší provoz je během letní poloviny roku, a to především o víkendech. Pro letadla jsou k dispozici dvě paralelní přistávací dráhy – travnatá a asfaltová, čerpací stanice a hangár.


Letiště Hosín hostí pětatřicáté mistrovství světa v bezmotorovém létání.

Aeroklub České Budějovice je spolek, jehož členové se věnují jak létání motorovému a bezmotorovému, tak i parašutismu. Historie aeroklubu se začala psát v roce 1923 a historie spojená s letištěm Hosín má své počátky v polovině padesátých let minulého století.


Bezmotorové létání je atraktivní nejen pro samotné piloty, ale zároveň parádní podívanou pro diváky. 

Autoři | Foto Facebook WGC 2018

Štítky sport, bezmotorové létání, kluzák, plachtař, mistrovství světa, Hosín, Českobudějovicko, letiště, České Budějovice, Česko, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší světoví plachtaři předvedou své umění nad Hosínem u Českých Budějovic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.