Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úředníci se chovají jako vrchnost, které se musíte doprošovat. To se musí změnit, říká Rychetský

Česko si od dob Rakouska-Uherska nese dědictví vrchnostenské mentality úředníků, jediným "protilékem" je fungující správní soudnictví. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru poukázal na význam Nejvyššího správního soudu (NSS), v jehož čele skončí v září Josef Baxa i místopředseda Michal Mazanec. Nástupce určí prezident Miloš Zeman, jména zatím nezveřejnil.

„NSS je nesmírně důležitá instituce a zachovat v ní stabilitu, jakousi judikaturní jednotu, je pro fungování naší země velmi důležité," řekl  Rychetský.

Úředník jako vrchnost

Jedním z negativních rysů současného Česka jsou podle něj vrchnostensky uvažující úředníci. „Z dob Rakouska-Uherska stále trvá jakési těžké mentální zatížení úředníka na každém stupni, že on je vrchnost a že ten, kdo od něj cokoli požaduje, tak ne že by na to měl právo, ale musí se toho doprošovat," popsal Rychetský.

Byrokracie je v naší zemí hlubokou infekcí

I proto správní řízení často trvají roky, předseda Ústavního soudu v této souvislosti přímo hovoří o katastrofě. „Ta hluboká infekce, která zasáhla byrokracii naší země, ta se dá postupně vymýtit jenom efektivním správním soudnictvím. Neexistuje žádný jiný nástroj, jak změnit naše úředníky z vrchnosti na naše služebníky," uvedl Rychetský.

Správní soudy by měly samy rozhodovat

Správní soudy by podle Rychetského měly v některých případech nejen zasáhnout prostřednictvím takzvané kasace, tedy vrátit správnímu orgánu věc k novému projednání, ale samy rozhodovat. „Fungování NSS je velmi důležité pro fungování českého státu v budoucnosti," uzavřel Rychetský.

Nejvyšší správní soud navazuje na historickou tradici, vznikl ale v současné podobě až v roce 2003. Jeho předsedou je od počátku Baxa, po vypršení mandátu zůstane řadovým soudcem. Nového předsedu musí prezident vybírat ze současných členů a členek soudu.

Foto Ústavní soud České republiky / Facebook | Zdroj ČTK

Štítky úředníci, mentalita, vrchnost, změna, ústavní soud, předseda, Pavel Rychetský, Nejvyšší správní soud České republiky, Česko, Josef Baxa, Ústavní soud České republiky, Miloš Zeman, Rakousko-Uhersko, Michal Mazanec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úředníci se chovají jako vrchnost, které se musíte doprošovat. To se musí změnit, říká Rychetský  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.