Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Podolsku na Orlíku platí dočasný zákaz koupání

U tábořiště Podolsko u orlické nádrže platí dočasný zákaz koupání. Kvalita vody se tam extrémně zhoršila, množství sinic přesahuje desetinásobek povolených hodnot. Kvalita vody se v kraji zhoršila na všech sledovaných místech. Nejlepší voda ke koupání ve sledovaných jihočeských lokalitách je nyní v lipenské přehradě na pláži u Horní Plané a na Radavě na Orlíku.

Ze sedmi sledovaných míst je Podolsko jediné, kde hygienici odebrali vzorek před týdnem, u ostatních před dvěma týdny. Podle Heinigeho se u Podolska kvalita vody extrémně zhoršila. „Ze třetího stupně, který značí zhoršenou jakost vody, jsme se dostali až na vyhlášení dočasného zákazu koupání. Skutečně extrémní zhoršení, v jednom případě desetinásobky hodnot sinic a u chlorofylu-a minimálně pětinásobné hodnoty,“ řekl Vratislav Heinige z krajské hygienické stanice.

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi je na lipenské pláži v Horní Plané a u orlického autokempu Radava. Na obou místech se voda zhoršila. Zhoršená jakost vody je na Lipně v Černé v Pošumaví, kde hygienici naměřili vysoké hodnoty u sinic i chlorofylu-a.

U pláže Lipno nad Vltavou je zhoršená jakost vody se zvýšenou pravděpodobností zdravotních problémů. Hygienici doporučují se po koupání osprchovat čistou vodou. Stejná situace je u rybníku Hejtman na Třeboňsku.

Oproti stavu před dvěma týdny se podle Heinigeho významně zhoršila kvalita vody u Staňkovského rybníku na Jindřichohradecku. Narostly hodnoty sinic, stav hodnotí hygienici jako zhoršenou jakost vody.

 

Zdroj ČTK

Štítky kvalita vody, sinice, možnosti koupání, koupání, Podolsk, Vodní nádrž Orlík, pláž, Podolsko, Horní Planá, Vodní nádrž Lipno, Krajská hygienická stanice, Pošumaví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Podolsku na Orlíku platí dočasný zákaz koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.