Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Padělaných dokladů se objevuje čím dál víc. Policie má k jejich odhalování nový přístroj

Policisté z odboru cizinecké policie v Českých Budějovicích se mohou pochlubit skvělou novinkou. Jako jedni z mála v celé republice vlastní nový přístroj za téměř dva miliony korun, který jim pomáhá odhalovat padělané doklady. Těch jen za prvních šest měsíců letošního roku objevili téměř stejné množství jako za celý loňský rok.

Videospektrální komparátor. Tak se jmenuje přístroj, který získali od Nadace ČEZ, za bezmála dva miliony korun, policisté odboru cizinecké policie Krajského policejního ředitelství Jihočeského kraje. „Tato speciální technika výrazně zefektivní a zrychlí procesy související s registrací osob vstupujících legálně či nelegálně na území České republiky,“ přiblížil Petr Kučera z jihočeské cizinecké policie. 

Přístroj umožňuje pokročilé zkoumání zabezpečovacích prvků cestovních dokladů, osobních průkazů totožnosti, víz, razítek nebo pobytových povolení. „Profesionalita padělatelů se totiž na základě poptávky cizinců, kteří chtějí nelegálně pracovat v České republice, neustále zvyšuje. Navíc kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti řada firem shání pracovníky a přijímá i cizince s nelegálními doklady,“ vysvětlil vedoucí oddělení jihočeské cizinecké policie Jiří Stuchlý.

To potvrzuje i nedávná úspěšná akce jihočeských policistů, při které zadrželi patnáct nelegálně pracujících cizinců, kteří se prokázali padělanými doklady. „Při kontrole v jedné firmě na Táborsku odhalili policisté mezi dělníky čtyři cizince z Ukrajiny, kteří nepředložili potřebné doklady opravňující je k pobytu a zaměstnání v České republice. Pobyt těchto cizinců je tak na území našeho státu neoprávněný. Policisté s cizinci zahájili správní řízení o vyhoštění,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Při další kontrole, tentokrát v Kaplici, našli policisté na začátku tohoto týdne jedenáct cizinců. Ti ke kontrole předložili velmi nedokonalé padělky dokladů. „Obličej na fotografii jednoho z dokladů totožnosti měl například podivně uříznutou část hlavy,“ vysvětlil Matzner, podle kterého v tomto případě nebylo těžké falešné doklady odhalit.

Jihočeská cizinecká policie v první polovině letošního roku odhalila už 71 padělaných dokladů, což je téměř stejný počet jako za celý loňský rok. Cena za padělaný doklad se podle policie pohybuje kolem dvou set eur.

 

 

Štítky policie, padělání, doklady, cizinci, Cizinecká policie, Česko, České Budějovice, ČEZ, Jihočeský kraj, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padělaných dokladů se objevuje čím dál víc. Policie má k jejich odhalování nový přístroj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.