Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Číčenicích se uskutečnil sedmý ročník turnaje v pétanque

Jako na francouzském venkově to v sobotu 14. července vypadalo před obecní hospodou na návsi v Číčenicích na Strakonicku. Za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ se zde totiž uskutečnil sedmý ročník turnaje v pétanque.

K originální atmosféře patřící neodmyslitelně k této tradiční hře, které se v zemi galského kohouta věnuje přibližně 17 miliónů lidí, tedy zhruba každý čtvrtý Francouz, chyběla v Číčenicích opravdu jen francouzština. Turnaje se zúčastnilo čtrnáct dvojic a desítky diváků. Ti co nehráli, posedávali kolem pískového hřiště na trávníku před hospodou, klábosili, komentovali hru, počasí, někdy i politiku. Samozřejmě nechybělo občerstvení. Jen pro Francii klasické víno zde nahradilo pivo.

„Díky prostředkům z projektu Oranžový rok v okolí temelínské elektrárny můžeme pořádat celou řadu sportovních, kulturních i společenských akcí. A jednou z nich je právě tento turnaj, z něhož se už stala novodobá obecní tradice. Pétanque jinak hrajeme prakticky celoročně s přestávkou, kdy obec pokrývá sníh,“ uvedl Nichal Pečený, hlavní rozhodčí turnaje a jeden z velkých favoritů celého klání.

Pétanque, neboli koulená, je francouzský společenský sport pro dva hráče, nebo dvě dvou až tříčlenná družstva, která se snaží umístit koule co nejblíže k cíli, dřevěné kuličce, takzvanému „cochonette“, česky prasátku. Princip hry je sice velmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutí techniky a taktiky vyžaduje pravidelný trénink.

„Výraznou předností tohoto sportu je to, že ho může hrát prakticky každý, ženy, muži, senioři, děti i tělesně postižení, a to prakticky kdekoli, protože terén hřiště je v zásadě libovolný. Hráči se musí vyrovnat s nástrahami jakéhokoli terénu, ať už je to třeba písek, tráva, šotolina, či cokoli jiného,“ konstatoval Pečený.

Ačkoli se v sobotu v Číčenicích bojovalo o poháry, šlo zde podle starostky Renaty Regálové více o zábavu, než o vítězství. Hráči i diváci se přišli pobavit a strávit společně se sousedy odpoledne. Turnaj byl součástí akcí pořádaných v rámci už zmíněného projektu Oranžový rok v okolí Jaderné elektrárny Temelín, kterým Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské akce pořádané obcemi v regionu.

„Tímto způsobem spolufinancuje ročně více než dvacet různých akcí, letos konkrétně dvaadvacet. Od tvořivých dílen přes různé výlety, tradiční akce jako je například Pálení čarodějnic či Silvestr, přes různé závody a turnaje až po plesy. Hodně aktivní jsou v tomto směru jako pořadatelé členové místního Číčenického klubu, sboru dobrovolných hasičů, mysliveckého sdružení či Tělovýchovné jednoty Blata,“ zdůraznila starostka.

Obec Číčenice leží čtyři kilometry východně od Vodňan na důležité železniční křižovatce tratí České Budějovice – Plzeň a Týn nad Vltavou – Volary. Pod samosprávu obce spadají také místní části Újezdec a Strpí.

Tisková zpráva

Štítky Číčenice, pétanque, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, okres Strakonice, Francie, Pálení čarodějnic, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Číčenicích se uskutečnil sedmý ročník turnaje v pétanque  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.