Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hluboká nad Vltavou připravuje první turistickou stezku pro vozíčkáře

Handicapovaní lidé na vozíčcích se denně setkávají s nepřekonatelnými bariérami. Hluboká nad Vltavou proto chystá celou řadu nových projektů, které těmto lidem zpříjemní život. Stane se tak možná jedním z prvních českých měst, které posune bezbariérovost za hranice běžných norem a vyhlášek.

„Zaměřujeme se jak na občany města, tak na turisty. Vozíčkářů nemáme ve městě mnoho, ale přes léto k nám přijíždějí další a je důležité, aby měli všude umožněný přístup,“ podotýká starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

S koncepcí bezbariérovosti se přitom nepočítá jen při tvorbě rozpočtové a dotační politiky města. Asi nejdůležitější jsou přímé konzultace s vozíčkáři a odborníky, kteří se vyjadřují ke každému detailu už v počátcích realizací jednotlivých projektů.

„Přístup radnice je pro nás to nejdůležitější,“ říká konzultant pro bezbariérovost Ivan Nestával. „O všem, co se ve městě chystá stavět, jsme informováni. Můžeme se tak k tomu už od prvopočátku vyjádřit a naše připomínky zanesou do svých plánů i architekti,“ doplňuje Nestával, který se aktuálně věnuje projektu nové turistické stezky pro vozíčkáře, která propojí Hlubokou s Munickým rybníkem a Zoologickou zahradou Ohrada.

„Stavební úpravy vyjdou zhruba na čtyři miliony korun, za které na stezce vybudujeme i relaxační zóny, kde budou vozíčkáři moci posedět s přáteli,“ vysvětluje Nestával, pro kterého je největší výzvou zřícenina Karlova hrádku, který nedávno získala Hluboká od Lesů České republiky. „Pokud se nám podaří zpřístupnit památku i vozíčkářům, stane se z něj zcela ojedinělá turistická atrakce,“ dodává.

Částečně bezbariérovou památkou na Hluboké přitom už je i zámek, kde si mohou návštěvníci na vozíku prohlédnout zámeckou zahradu, park a část prohlídkové trasy v přízemí. Návštěvníci vstupují do zámku po šikmé mobilní rampě a další pohyb v místnostech je bezbariérový.

Zcela bezbariérové je i jedno z prvních evropských workoutových hřišť pro vozíčkáře. Unikátní venkovní posilovna na Hluboké už slouží nejen zdravým lidem, ale také vozíčkářům. Zahájení jeho provozu se tak stalo jedním z dalších kroků města k naplnění vize města bez bariér.

Tisková zpráva

Štítky společnost, město bez bariér, přístup, vozíčkář, Hluboká nad Vltavou, Českobudějovicko, projekt, Tomáš Jirsa, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluboká nad Vltavou připravuje první turistickou stezku pro vozíčkáře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.