Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějckou teplárnu čeká pravidelná letní odstávka

Pravidelná několikadenní odstávka výrobního zařízení čeká českobudějovickou teplárnu v druhé polovině července. Náhradní energetické zdroje ale zajistí, aby nebyla přerušena dodávka teplé vody a nízkotlaké páry.

Odstávka výroby teplé vody v hlavní areálu v Novohradské ulici začne v pátek 20. července ve dvacet hodin a bude trvat do úterý 24. července do 9 hodin ráno. Nedojde ale k přerušení dodávky teplé vody a nízkotlaké páry. Vše zajistí náhradní energetické zdroje. 

„U plánovaných oprav rozvodů teplé vody či výměníkových stanic může dojít ke krátkodobým lokálním omezením. O nich budou odběratelé v místě předem informováni,“ vysvětlila mluvčí teplárny Bohdana Kollerová.

Během odstávky dojde k nutným revizím a opravám, které nemohou být provedeny za plného provozu, ale jsou nutné pro zajištění bezpečné výroby a dodávek tepla v příští topné sezoně.

Jednou ze stěžejních akcí se stane výměna dosluhující uzavírací armatury najížděcí redukce kotle K11. Armatura bude z vysokotlakého rozvaděče kompletně demontována a na její místo se instaluje nová. Práce je naplánována téměř rok, neboť právě při loňské odstávce a kontrole stavu zařízení se zjistil její neuspokojivý stav. Tepelně a tlakově zatížené výrobní zařízení, kterým prochází vysokotlaká pára o teplotě 535 stupnů Celsia a tlaku 90 bar do najížděcí redukce, je už na konci své životnosti.

Výměna je plánována do celého termínu odstávky, včetně tepelné úpravy během svařovaní i po něm. Zakončí ho rentgenová kontrola kvality svarů. 

Další časově náročnou prací, kterou lze provést jen při odstavení zařízení, je měření parovodů na takzvané tečení materiálu. Při něm se prověřuje, zda parovodní potrubí s určenými provozními hodinami stále splňuje rozměrové normy, stálost tvaru a především kvalitu materiálu. Sobotní bezproudí pak umožní pracovat na vysokonapěťovém zařízení, které jinak v průběhu roku vypnout nelze. 

Zařízení se kontroluje po celý rok. Podle zjištěných nálezů se opravy směřují právě do letní odstávky. Ta pak probíhá podle přesného harmonogramu. Čas je pevně daný a všechny práce se musí zvládnout, ať je již teplárna provádí sama nebo za pomoci dodavatelských firem. 

Tisková zpráva | Foto teplarna-cb.cz

Štítky teplárna, odstávka, opravy, kontroly, teplá voda, pára, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějckou teplárnu čeká pravidelná letní odstávka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.