Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Milovníci borůvek těšte se. Na čtrnáctém ročníku Borůvkobraní se budou rozdávat modré úsměvy

Rok se s rokem sešel a přichází další ročník Borůvkobraní, které se uskuteční sobotu 14. a v neděli 15. července. Čtrnáctý ročník borůvkových hodů nabídne bohatý program s několika novinkami. Jednou z nich je například netradiční souboj, v němž kuchaři změří své síly při přípravě borůvkových pokrmů. Na své si přijdou nejen gurmáni, ale i milovníci hudby a folkloru.

Kromě borůvkového souboje kuchařů, o jehož výherci rozhodnou samotní diváci, bude další novinkou letošního ročníku dřevosochání borůvkového betlému. Umělečtí řezbáři budou své dovednosti předvádět přímo před zraky diváků. Betlém pak bude Borovany zdobit v čase adventním.

Borůvkové dobroty a výrobky s borůvkovou tématikou najdete hlavně na řemeslném jarmarku na nádvoří. K ochutnání budou nejen tradiční koláče, knedlíky, marmelády, likéry, pivo a mnoho dalších borůvkových pochutin, ale i dezerty a delikatesy připravované dle nejnovějších trendů moderní kuchyně. Jarmark na nádvoří okoření kulturní program. Těšit se můžete na flašinetáře, staropražské písničky kapely Švejk-duo, kejklíře, ukázky vystoupení folklórních souborů a borůvkové živé sochy.

Sobota bude patřit folkloru i hudbě

Hlavní pódium v zahradě bude v sobotu věnováno folklóru a lidové kuchyni Petra Stupky. Program zahájí vystoupení dechové kapely Netolička, následovat budou jihočeské folklorní soubory Doudleban, Lučina Úsilné a folklórní soubor Radost za doprovodu venkovské dudácké muziky Bedrník. Zavítáme i na Moravu, a to jmenovitě do oblasti Uherskobrodska, Valašska, Kopanic a na moravsko-slovenské pomezí. Tam nás se svými tanečníky a cimbálovou muzikou pomyslně přenese folklórní soubor Rósenka, který je součástí obecně prospěšné společnosti Dejvického divadla. 

V podvečer se můžete těšit na koncerty budějovické funky kapely Pampaliny funky jam, s Jiří Schelingermemory bandem se bude vzpomínat na skvělé písně tohoto legendárního zpěváka a den bude zakončen hardrockovými peckami kapely Rodinný klenoty.

V neděli zahrají Pilot Season

Neděle pak bude patřit kapelám různých žánrů a každý si vybere to své. Zahraje například kapela Gypsy Suno, kapela moderátora Marothy - Trio Traktůrek, rockovo-bluesový repertoár zahraje kapela Ex Post a Borůvkobraní ukončí budějovičtí Pilot Season.

Děti zabaví bohatý program

V parku nebude chybět ani oblíbené dětské království. Rodinný program nabídne pohádky, písničky, soutěže, zpívání a tancování, klauny, přijede i kouzelník, předvedou se kejklíři a bude se soutěžit ve sběru borůvek. Těšit se můžete i na historické kolotoče a tvořivé dílny. Novinkou letošního roku je akrobatický workshop ze stále oblíbenějšího uměleckého odvětví Nového cirkusu. V neděli navíc proběhne malý festival dětských kapel. Vystoupí kapela Babylonband s písničkami „pro děti a jejich děti“ a jako vrchol nedělního odpoledne je připraven koncert známé kapely s mezigeneračním repertoárem Pískomil se vrací. Ten se ponese v duchu holk´n´kluk´n´r­ollu.

Zúčastněte se mistrovství světa v chytání borůvek do úst

Chybět letos samozřejmě nemohou ani tradiční soutěže, jak jinak než borůvkové. Čeká na vás legendární a velmi oblíbená soutěž v pojídání borůvkových knedlíků, mistrovství světa v chytání borůvek do úst a pro milovníky umění je připravena výtvarná show, kdy se na malířská plátna maluje borůvkovým žahourem. Do těchto soutěží se může přihlásit kdokoli z široké veřejnosti, a na vlastní kůži tak změřit síly jak s ostřílenými borci v pojídání knedlíků, tak popustit uzdu své tvořivosti a fantazii a nejen pomocí štětce, ale i rukou a nohou stvořit výtvarné dílo. To bude vystaveno po dobu festivalu a následně pak po celý rok v prostorách kláštera.

Domů nepůjdete s prázdnou

Živou památku z Borůvkobraní si můžete odvézt i s sebou domů.  V ukázkové Borůvkové zahraděm která je přístupná nejen při Borůvkobraní, poradí borůvkový zahradník Pavel Chlouba s jejich pěstováním.

Nosné téma v podobě borůvek ponese i výstava „Tam, kde voní borůvčí …“. Dále pak návštěvníci Borůvkobraní mohou shlédnout komiksovou výstavu vtipů Jihočesko, která má za úkol šířit pozitivním a vtipným způsobem zajímavosti jižních Čech. V prostorách kláštera bude instalována i dlouhodobá výstava Příroda Třeboňska, které bude dominovat dvoumetrový exponát losa. 

A jak se pozná správný návštěvník Borůvkobraní? Přece podle pořádně modrého borůvkového úsměvu!

Více o programu naleznete na webu.

Autoři

Štítky borůvky, borůvkové hody, Borůvkobraní, Borovany, hudební skupina, borůvka, folklór, výstava, soutěž, knedlík, hudba, Dejvické divadlo, kuchař, nádvoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milovníci borůvek těšte se. Na čtrnáctém ročníku Borůvkobraní se budou rozdávat modré úsměvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.