Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejlepší vodu ke koupání nabízí lipenská přehrada u Horní Plané

Nejlepší voda ke koupání ve sledovaných jihočeských lokalitách je v lipenské přehradě na pláži u Horní Plané. Podle rozborů posledních odebraných vzorků dosahuje nejvyšší kvality. Naopak voda se zhoršila u tábořiště Podolsko u orlické nádrže. Má zhoršenou jakost a jsou v ní sinice.

Na většině ostatních sledovaných míst voda vykazuje mírně zhoršené vlastnosti. Jde o Radavu na Orlíku, rybník Hejtman a lipenskou Černou v Pošumaví a Lipno nad Vltavou. V některých z uvedených přírodních koupališť by mohla voda takzvaně kvést. Staňkovský rybník na Jindřichohradecku má podle pravidel hygienických rozborů nevhodnou vodu ke koupání. Tento status ale ovlivňuje fakt, že špatná voda tam byla hlavně v minulých letech. Momentálně se v rybníku lidé mohou koupat.

„V hodnocení Staňkovského rybníka se projevuje zátěž z minulosti, ale realita je mnohem příznivější,“ řekla Jitka Pillerová z českobudějovické krajské hygienické stanice. Podle ní by si lidé měli vybírat lokalitu ke koupání především podle vlastního úsudku.

Dodala, že kvalita vody se může den ode dne měnit. „Pokud se podívají na vodu, sami poznají, zda je špinavá nebo zakalená a na základě toho by se pak měli rozhodnout,“ uvedla Pillerová.

Autoři

Štítky společnost, koupání, voda, kvalita, Lipno, přehrada, Horní Planá, Vodní nádrž Lipno, rybník, Podolsko, Krajská hygienická stanice, okres Jindřichův Hradec, Lipno nad Vltavou, Vodní nádrž Orlík, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší vodu ke koupání nabízí lipenská přehrada u Horní Plané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.