Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kulturní poklad v Krajinské

Budovu Komerční banky v Krajinské ulici zná asi každý z nás. My starší si ji pamatujeme z dob našeho mládí. Chodili jsme si sem vyměňovat české koruny za východoněmecké marky, polské zloté a maďarské forinty. Ti mladší si zase mohou vybavit obrovskou frontu, která před bankou byla, když po revoluci měl každý z nás nárok na omezenou výměnu tvrdé kapitalistické měny. Velmi dobře si pamatuji, jak jakýsi referent vylezl na římsu v prvním patře, držel se jednou rukou mříží a volal - „Netlačte se, peněz je dost“. No a ti nejmladší budovu znají spíše jen zvenku z korzování po Krajinské.

Je to krásná budova, i když mezi námi, byl bych raději, kdyby tam stál původní Ettmayerův a Maškův dům. Rozhodnutí z roku 1911, kdy byla vypsána architektonická soutěž na novou budovu, již ale nevrátíme. Takže na rohu Krajinské a Hroznové ulice máme stavbu, která do historického centra moc nezapadá. Naštěstí se neuskutečnilo plánované bourání dalších dvou domů, které sousedí s budovou banky. Moc totiž v roce 1968 nechybělo a přišli jsme o další dvě podloubí.

Dnes ale nechceme psát o budově Komerční banky. Zaujaly nás dveře, malované dveře. Pokud vyjdete po několika schodech do hlavního sálu budovy, nenechte se znejistit pocitem, že se do prvního patra nesmí. Pokračujte vzhůru okolo bronzové sochy tatínka s dítětem na rameni od J. V. Schwarze. V prvním patře sídlí ředitelství banky a je zde i oddělení zaměřené na firemní klientelu.

A už je vidíte. Čtvery krásné, malované dveře s historickými českobudějovickými motivy. Je zbytečné pod různými záminkami na dveře klepat a chtít si je nenápadně prohlédnout i z druhé strany. Z druhé strany jsou totiž obyčejné, nemalované. Kdo je autorem malby? Adolf Träger, asi nejznámější budějovický malíř. Kdyby byl pan ředitel banky kulturní barbar, nechal by dveře rozštípat a jednotlivé obrázky by zarámoval. Při následném prodeji by se jistě bance zvýšila aktiva. Dveřní olejomalby jsou sice méně propracované než jiná díla mistra, jejich cena by ale byla stejně poměrně vysoká. Vlastnit obraz od Adolfa Trägera je totiž snem všech českobudějovických patriotů. Milan Binder vám všechny dveře nafotil a můžete si je tak v klidu domova prohlédnout.

A nezapomeňte, až bude Komerční banka organizovat den otevřených dveří, udělejte si čas. Tak krásné, historické kanceláře a zasedací místnost jinde v Českých Budějovicích asi neuvidíte.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, České Budějovice, banka, Komerční banka, Adolf Träger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kulturní poklad v Krajinské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.