Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice Písek začíná s rekonstrukcí kaple

Nemocnice Písek v těchto dnech začíná s obnovou nejstarší samostatně stojící budovy v areálu tohoto zdravotnického zařízení, která dříve sloužila jako umrlčí komora, kaple a pitevna. Nemocnice a její zřizovatel Jihočeský kraj ji budou po obnově využívat například ke spirituální péči, logopedickým službám pro děti nebo k péči o děti s mozkovou obrnou.

„Nejstarší a jediná dosud dochovaná budova se nachází v jihovýchodní části areálu a byla postavena v roce 1911 jako součást Všeobecné veřejné okresní nemocnice císaře a krále Františka Josefa I. Rekonstruovanou ji chceme otevřít na konci tohoto roku,“ řekl předseda představenstva písecké nemocnice Jiří Holan.

„Jelikož se budova nachází v klidové zóně nemocnice, má vlastní přístup a jde částečně o sakrální prostor, chceme ji využít například pro terapii oddělení spirituální péče, logopedické služby pro děti nebo péči o pacienty s dětskou mozkovou obrnou,“ doplnila hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Budovu tvoří umrlčí komora, kaple a pitevna. V letech 1927 – 1956 v kapli pracovaly řádové sestry, po jejich odsunu dřívějším komunistickým režimem objekt sloužil jako sklad, dílna, garáž a byl využíván jako technické zázemí zdravotnického zařízení.

Plány na rekonstrukci kaple řeší vedení písecké nemocnice od devadesátých let. „Nemocnice pod různým vedením usiluje o tuto rekonstrukci už řadu let. Finanční prostředky ale vždy nakonec poskytla přednostně do zdravotní péče než na rekonstrukci kaple. Nicméně v devadesátých letech se opravila střecha a vytvořil se stavební projekt na rekonstrukci objektu do původního stavu v rozpočtu pět milionů korun,“ dodal Holan.

Štítky nemocnice, Písek, obnova, areál, budova, kaple, rekonstrukce, Nemocnice Písek, Jihočeský kraj, František Josef I., Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Písek začíná s rekonstrukcí kaple  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.