Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po rekonstrukci se otevřela věž zámku Hluboká nad Vltavou. V podlaze má schránku

Po téměř roční rekonstrukci se pro veřejnost otevřela více než 50 metrů vysoká věž zámku v Hluboké nad Vltavou. Památkáři loni objekt uzavřeli kvůli statickým poruchám konstrukce a následně objevili v podlaze dřevomorku. Věž, na jejíž vrchol vede 245 schodů, ročně navštíví více než 40 tisíc turistů. Náklady na rekonstrukci činily více než dva miliony korun.

„Na věži byla vyvěšena státní vlajka, která bude vlát celý rok a bude připomínat 100. výročí vzniku republiky. Během rekonstrukce byla do podlahy věže zabudována schránka, do níž 28. října vložíme předměty, které budou symbolicky odkazovat na vznik republiky i na činnost národního památkového ústavu," uvedl kastelán zámku Hluboká nad Vltavou Martin Slaba.

Neogotická věž s cimbuřím byla postavena po roce 1847 na místě původní zřícené barokní věže. V letních a podzimních měsících je přístupná veřejnosti od 10:00 do 16:00 hodin.

Památkáři zvažují, že by turisty na věž pouštěli i v zimě. „Záleží na počasí. Věž není krytá, což komplikuje její údržbu," řekla mluvčí jihočeského památkového ústavu Markéta Slabová.

Renesanční zámek Hluboká nad Vltavou stojí na místech, kde byla ve 13. století vybudována raně gotická tvrz. Od 17. století patřilo sídlo Schwarzenbergům, kteří jej vlastnili až do druhé světové války. Hluboká patří mezi nejnavštěvovanější památkové objekty v republice, loni si ji prohlédlo 295 608 lidí.

Autoři | Foto Bramberka Nová

Štítky společnost, kultura, věž, zámek, Hluboká nad Vltavou, rekonstrukce, Zámek Hluboká, podlaha, Národní památkový ústav, druhá světová válka, Schwarzenbergové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po rekonstrukci se otevřela věž zámku Hluboká nad Vltavou. V podlaze má schránku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.