Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Tahanice kolem sportovní haly nekončí. Sportovci by roční odložení projektu uvítali

V Českých Budějovicích se v posledních měsících hodně mluvilo o sportovní hale. Na jejím místě by totiž mělo příští rok vyrůst víceúčelové centrum. To se nelíbí několika sportovním oddílům, kterým teď ale vysvitla naděje, že budou moci současné sportoviště využívat o něco déle. Zmiňovaný projekt se totiž dostává do skluzu kvůli navýšení ceny stavby.

„Pod rouškou zdánlivého klidu se zainteresovaná politická garnitura z vedení města snaží prosadit svůj nesmyslný plán – stavbu nové sportovní haly na místě té původní. A jak je nesmyslný tento plán, tak ve stejné logice kupí další a další nesmysly, až si člověk musí položit otázku, co je motivem k tak zřejmým přehmatům, které jsou schopni bez uzardění položit na stůl, aby prosadili svůj plán,“ obul se do vedení města na svém facebookovém profilu budějcký zastupitel Václav Fál a reagoval tak na informace, které zveřejnila rada města na úterní tiskové konferenci.

Po tahanicích, které plánované víceúčelové centrum provázely, vyšlo najevo, že se náročná investiční akce dostává do skluzu. Ze  soutěže totiž vzešla nová cena projektu, která je téměř o 177 milionů korun vyšší než původní odhadovaná cena. Nejnižší nabídka na stavbu haly činí 489 milionů korun. Odhadovaná cena projektu přitom byla 312 milionů korun.

Případnou změnu plánu a odložení projektu víceúčelové haly by ale uvítali sportovci, kteří bojovali za zachování starého sportoviště.

„Zatím jsme nedostali žádné oficiální vyjádření, ale vím o tom. Dotazovala jsem se i ve sportovní hale, jak to bude dál. Když zůstane, rádi prostory haly využijeme, ale potřebovali bychom nějakou garanci, že tam budeme moct být opravdu celou sezonu. Máme předjednané navýšení počtu tréninků se Základní školou Oskara Nedbala, ale to je pro ně minimální nárůst,“ okomentovala situaci předsedkyně sportovního klubu moderní gymnastiky Ivana Pokorná s tím, že v tomto týdnu skončily tréninky ve sportovce a měli ji jít vyklízet. To teď ale zřejmě padá. Gymnastky tak budou moci ve sportovní hale cvičit až do srpna a Pokorná doufá, že potom garanci na další sezonu dostanou.

ČTĚTE TAKÉ: Stavba nové budějcké multifunkční haly se s největší pravděpodobností přesune na příští rok

Případné posunutí projektu by uvítali i sportovci z Tělovýchovné jednoty Sokol, kteří současnou halu využívají pro zimní tréninky. „Pokud se to posune, moc rádi halu využijeme. Jinak by museli atleti trénovat v nějaké tělocvičně, kde pro ně nejsou ideální podmínky. Nikde jinde v Českých Budějovicích atletický koridor není,“ řekl starosta jednoty Josef Kadlec. Pokud dojde ke zbourání současného sportoviště, atleti si budou muset počkat na nový koridor, který by měl výhledově vzniknout v areálu českobudějovické základní školy Oskara Nedbala.

Za výstavbu nové haly bojovali volejbalisté Jihostroje, kteří si na nadcházející sezonu předjednali spolupráci s Pedagogickou fakultou. Ta už měla podle manažera klubu Roberta Mifky uzpůsobit rozvrhy tělocvičny Na Sádkách a počítalo se s využitím sportovního zázemí i kanceláří. „Pokud město potvrdí verzi, že se celý projekt posouvá, zůstaneme ve sportovní hale,“ řekl Mifka a dodal, že čekají na oficiální vyjádření magistrátu, zatím si tak dalším postupem nejsou jistí.

O osudu haly a sportovních oddílů, které halu využívají, by měli rozhodnout budějčtí radní v polovině července, přitom určitě přihlédnou k posudku výběrové komise. Ta zasedá už dnes, ve středu 27. června v 17 hodin.

Štítky sportovní hala, víceúčelová hala, přestavba, investice, sport, kultura, České Budějovice, projekt, sportoviště, Oskar Nedbal, Česká obec sokolská, Jihostroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tahanice kolem sportovní haly nekončí. Sportovci by roční odložení projektu uvítali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.