Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Stavba nové budějcké multifunkční haly se s největší pravděpodobností přesune na příští rok

Na příští rok se zřejmě přesune výstavba nového multifunkčního centra, které má stát místo sportovní haly ve Stromovce v Českých Budějovicích. Náročná investiční akce se dostává do skluzu kvůli vysoké ceně, která vzešla ze soutěže, do níž se v prvním kole přihlásilo třináct firem, a do druhého pak už jen tři. Nejnižší nabídka na stavbu haly činí 489 milionů korun. Odhadovaná cena projektu přitom byla 312 milionů korun. Další postup určí rada města v polovině července, přitom určitě přihlédne k posudku výběrové komise, která zasedá už zítra, ve středu 27. června.

Multifunkční centrum v Českých Budějovicích má stát místo současné všesportovní haly. Práce na projektu měly začít už letos v květnu. Ale plány se posouvají. Vzhledem k okolnostem demolice sportovní haly, která novému multifunkčnímu centru musí ustoupit, začne s největší pravděpodobností až v květnu příštího roku. Na to pak naváže výstavba nového centra. 

Do soutěže na zhotovitele nového multifunkčního centra se v prvním kole přihlásilo třináct firem a do druhého pak tři. Nejlevněji by novou halu postavil Metrostav a to za zhruba 489 milionů korun. Strabag nabídl cenu ve výši asi 568 milionů korun a nejdražší nabídku dala firma Porr, a to zhruba 581 milionů korun. I ta nejnižší nabídka je pořád o 177 milionů vyšší, než je původně plánovaná částka, s níž se podle projektu počítalo. Výsledek soutěže nyní posoudí výběrová komise. Ta zasedne už zítra, ve středu 27. června, odpoledne. Až potom se jím bude zabývat vedení města. 


Vizualizace nového multifunkčního centra v Českých Budějovicích. Zdroj: Atelier 8000

„Nevím, jak se k tomu postaví rada města. Ale já osobně si myslím, je to jen a jen můj názor, že vysoutěžená cena je opravdu hodně vysoká, město takovou částku neschválilo, a za sebe bych proto soutěž zrušil, vypsal úplně nové, jen jednokolové výběrové řízení, aby bylo transparentní, čistější a průhlednější, a celou stavbu jsme v čase posunuli. Ovšem podotýkám, že nevím, jak se k tomu postaví ostatní radní a jaké bude nakonec rozhodnutí, ale bez zastupitelstva bych o soutěži nerozhodl,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora František Konečný s tím, že další rada města je na programu 16. července.

Nejbližší jednání českobudějovického městského zastupitelstva se uskuteční až po prázdninách, 3. září. Bude zároveň posledním zasedáním zastupitelů před říjnovými komunálními volbami. Podle Františka Konečného by tak bylo nejlepším řešením, aby otázku multifunkčního centra řešilo až městské zastupitelstvo, které vzejde z říjnových voleb.

Sportovci budou moct využívat halu, dokud se nezačne s její demolicí

Pokud se sportovní hala nezačne demolovat, zůstane pro pronájemce v provozu i následující zimu, či sezonu. Právě sportovní oddíly, které objekt využívají, proti bourání haly protestovaly. „Nemá cenu začít demolici na podzim. Museli bychom stačit udělat hrubou stavbu do zimy. A to je, myslím nereálné. V zimě bourat je také nesmyslné. Počkali bychom, až skončí sezona halových sportů,“ uvedl Konečný.

Ale František Konečný, ani jeho kolegové Petr Holický a Jaromír Talíř nechtějí dnes předjímat, co bude následovat. Vše se bude odvíjet od rozhodnutí rady, a to i další akce související s demolicí stávají sportovní haly a výstavbou nového multifunkčního centra. To jsou například dotace přislíbené klubům za to, že poskytnou azyl těm sportovcům, kteří přijdou v době stavby o svá útočiště. „Nyní by všechno byly jen spekulace, opravdu v brzké době uvidíme, jak to bude. Počkáme si na výsledek jednání výběrové komise,“ dodal náměstek českobudějovického primátora Jaromír Talíř. 

Ideu nové haly prosazoval hlavně českobudějovický volejbalový klub, který patří dlouhodobě do tuzemské špičky. Parametry stávající haly neodpovídají požadavkům pro mezinárodní zápasy. Týká se to především stropu, který je ve výšce devíti metrů od palubovky a nový by měl být o tři metry výš. Multifunkční centrum však nepočítá s atletickým koridorem, který by měl výhledově vzniknout v areálu českobudějovické základní školy Oskara Nedbala.

Štítky společnost, stavba, přesun, rok, sportovní hala, zakázka, soutěž, nabídka, České Budějovice, František Konečný, Stromovka, Jaromír Talíř, Oskar Nedbal, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Strabag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba nové budějcké multifunkční haly se s největší pravděpodobností přesune na příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.