Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Hnutí Občané pro Budějovice navrhuje rozdělit jihočeskou metropoli na městské obvody

Hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) navrhuje, aby se České Budějovice rozdělily na městské obvody s vlastní samosprávou. Předloha počítá s tím, že by pod statutární město spadaly i některé obce z periferie. HOPB by po podzimních komunálních volbách rádo vypsalo na toto téma referendum. Někteří zástupci vedení města tento projekt odmítají.

„Je to závažná změna, proto by o ní mělo rozhodnout referendum. Mezikrokem mohou být i osadní výbory v jednotlivých částech města. Referendum považujeme za užitečný nástroj i v jiných případech a hodláme ho používat v jiných klíčových otázkách. České Budějovice nejsou ostrov, a proto nutně potřebují posílit spolupráci se sousedními obcemi, problémy naší aglomerace je třeba řešit společně,“ uvedl na webu HOPB předseda hnutí Ivo Moravec.

Podle náměstka českobudějovického primátora Františka Konečného teď není situace vhodná pro to, aby se metropole dělila na více samosprávných částí. Uvedl, že důvodů je více.

„Pro Budějovice to nemá žádný význam. Mohlo by to nastat v okamžiku, kdy by některá z okolních obcí chtěla přiřadit nebo vstoupit do Českých Budějovic. Pak by taková obec mohla mít své zastupitelstvo a stát se součástí města," řekl Konečný. Dodal, že České Budějovice nejsou rozlohou tak velké na to, aby měly více samosprávných jednotek.

Podle náměstka navíc i obce v těsném kontaktu krajského města spíš trvají na své samostatnosti a nechtějí se stát součástí aglomerace. Městské obvody mají některá česká statutární města. Jde například o Brno, Ostravu a Plzeň. Vlastní samosprávy mají i části Prahy.

Souhlasíte s tím, aby se České Budějovice rozdělily na městské obvody s vlastní samosprávou?

Celkem hlasovalo365 čtenářů

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky společnost, politika, rozdělení, město, část, obvod, samospráva, HOPB, náměstek, České Budějovice, Občané pro Budějovice, městská část, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, František Konečný, Ivo Moravec, Praha, Brno, Plzeň, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Hnutí Občané pro Budějovice navrhuje rozdělit jihočeskou metropoli na městské obvody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.