Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Hasiči absolvovali prověřovací a taktická cvičení na zámku i ve škole

V květnu a červnu se každoročně koná většina cvičení HZS Jihočeského kraje. Na čtvrtek 21. června byla naplánována hned tři. Po osmé hodině řešily jednotky fiktivní požár na zámku ve Vimperku, dopoledne pak byla kvůli požáru evakuována škola v Česticích a večer proběhlo cvičení v domově mládeže v Třeboni. 

První dvě cvičení byla taktická, což znamená, že účastníci dopředu o cvičení věděli. Cvičení v domově mládeže bylo naplánováno jako prověřovací, kdy zasahující hasiči až na místě zjistili, že se jedná o cvičení.

Státní zámek Vimperk

Taktické cvičení na zámku ve Vimperku předpokládalo požár, vzniklý v důsledku technické závady, v posledním patře Vlčkovy věže. Informaci o požáru oznámil na tísňovou linku kastelán, operační středisko okamžitě na místo vyslalo profesionální hasiče ze stanice Vimperk a dobrovolnou jednotku obce Hrabice. Dále k požáru vyjely také Policie ČR, ZZS a Městská policie Vimperk. Hasiči vyhledali ve věži „zraněné“ osoby, které transportovali do péče zdravotníků ZZS. Zároveň vytvořili dopravní hadicové vedení a zlikvidovali fiktivní požár ve věži. Závěrečný průzkum pak provedli termokamerou.

Základní škola Čestice

Další taktické cvičení absolvovali v dopoledních hodinách profesionální hasiči ze stanice Strakonice, a to v základní škole v Česticích. Ve školy byl naplánován fiktivní požár v prvním patře školy, který se nepodařilo vyučujícímu uhasit přesnými hasicími přístroji. Z ředitelny školy byl proto požár ohlášen na operační středisko hasičů. Zároveň byla zahájena vyhlášena evakuace školy. Jednotliví učitelé vyváděli své třídy před budovu na místo, které je ke shromáždění stanoveno. Silný kouř však znemožnil evakuaci čtyř žáků. Dva z nich se pokusili uniknout požáru přes okno na římsu školy, dva se nadýchali a již učebnu neopustili. Úkolem hasičů, který byli v kompletní dýchací technice, bylo především zachránit jak oba studenty z římsy, tak i ty nadýchané z učebny. Na záchranu z vnějšku budovy použili automobilový žebřík, uvnitř zraněn evakuovali na nosítkách. Zároveň vedli hasební zásah pro likvidaci požáru. Na odvětrání budovy na závěr použili přetlakový ventilátor.

Domov mládeže Třeboň

Jediným dnešním cvičením, které bylo prověřovací, bylo večerní cvičení v třeboňském domově mládeže. Profesionální hasiči ze stanic Třeboň a Jindřichův Hradec a jednotky SDH obcí Branná a Lomnice nad Lužnicí byli vysláni do domova mládeže k ohlášenému požáru mikrovlnné trouby, který se z ohniska ve druhém patře rychle šířil po budově domova. Personál se mezitím snažil požár uhasit hasicími přístroji, ale neúspěšně. Po příjezdu jednotek na místo hasiči zjistili, že tři z ubytovaných se neevakuovali. Hasiči vytvořili tři průzkumné skupiny a zřídili dopravní a útočná vedení schodištěm do vnitřku budovy a z levé části domova. Všechny tři neevakuované našli a vyvedli ven. Zároveň našli ohnisko požáru, které zlikvidovali.

Jaké jsou obecné cíle každého cvičení?

  • nácvik činností zaměstnanců daného objektu před příjezdem jednotek PO
  • nácvik činností jednotek PO spojených s průzkumem objektů, vyhledáváním, záchranou a evakuací osob
  • seznámení se s objektem, jeho specifiky, s možnostmi ustavení techniky, s ověřením dostatečnosti a vydatnosti zdrojů hasební vody
  • procvičení spolupráce velitele zásahu se zaměstnanci školy, zámku, domova.

Tisková zpráva

Štítky hasiči, cvičení, zámek Vimperk, základní škola, taktika, požár, zámek, domov, Vimperk, Třeboň, Čestice, Jihočeský kraj, hasič, Policie České republiky, Hrabice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hasiči absolvovali prověřovací a taktická cvičení na zámku i ve škole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.