Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Veterináři a armáda cvičili postup při nákaze chovů

Postup při zjištění nebezpečné nákazy chovů slintavkou, kulhavkou či africkým morem prasat nacvičovali ve středu 20. června veterináři v Květušíně na Českokrumlovsku. Fiktivního zásahu, který se koná každý rok a letos se zaměřil na zmíněné nemoci, se účastnilo několik desítek lidí. Jednalo se hlavně o zástupce Státní veterinární správy, armádních veterinářů nebo ministerstva zemědělství.

„Letos jsme se rozhodli akci zaměřit na africký mor prasat vzhledem k tomu, že ta nákaza zde aktuálně je. A slintavka hrozí pořád, nikdo nemůže vyloučit, že se objeví v Evropě," uvedl vedoucí krizového centra Státní veterinární správy Petr Kučínský.

Podle něj je důležité vyzkoušet si i spolupráci s armádou, která má jiné vybavení pro podobné zásahy. „Pomáhá nám například při utrácení zvířat v ohniscích nákazy. Má vybavení typu přetlakových obleků, v nichž nejsme vycvičení pracovat,“ řekl Kučínský.

Africký mor, který není nebezpečný pro člověka, je v posledních měsících v Česku aktuálním tématem. Nákaza se v republice objevila poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři potvrdili africký mor prasat u více než dvou stovek uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se nákaza nerozšířila. Pakliže by se tak stalo, veterináři by je museli nechat vybít.

Cvičení postupu při likvidaci nebezpečných nákaz v chovech v Květušíně na Českokrumlovsku začalo v úterý 19. června a trvalo dva dny. Je rozděleno do více odborných bloků. „Hlavním smyslem podobných cvičení je nejen, prověřit teoretickou a praktickou připravenost a spolupráci jednotlivých složek. Pomáhají nám také zdokonalovat pohotovostní plány a zlepšovat vzájemnou komunikaci,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nákaza chovů, africký mor prasat, armáda, vojáci, veterinární správa, infekční onemocnění, veterinární lékař, Státní veterinární správa České republiky, okres Český Krumlov, Květušín, Ministerstvo zemědělství České republiky, Evropa, Česko, Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři a armáda cvičili postup při nákaze chovů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.