Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ateliér Terezy Sabáčkové pomáhá dětem v Kambodži. Koupí polštářku můžete přispět i vy

To, že módní návrhářka Tereza Sabáčková vytváří pod značkou ateliéru Sali originální modely, ví asi většina Budějčáků. Už ne tolik lidí ale tuší, že tvorba tohoto ateliéru pomáhá daleko za hranicemi České republiky. Po slavnostním ukončení kurzů kreativního tvoření a šití se účastníci vrhli do malování a šití polštářků pro nadaci Hvězdice Veroniky Pospíšilové na pomoc stavby školy a provozu pro děti v Kambodži. Polštářky tvoří až do 20. června, poté je nabídnou zájemcům na Plachanda Open, která se uskutečné 21. června.

„Zde bude probíhat prodej hotových polštářků a zároveň budou mít návštěvnici akce Plachanda Open možnost si zakoupit za symbolicky poplatek materiály a s pomoci dívek z kurzů šití si vytvořit originální polštářek. Malování bude probíhat na chodníku před ateliérem Sali. Veškerý výnos z této akce bude předán Veronice Popíšilové na pomoc pro děti v Kambodži,“ shrnula Libuše Sabáčková.

O Veronice Pospíšilové, které se rozhodla pomáhat v Kambodži, jsme psali už v minulém dílu seriálu (Ne)obyčejní, kde Veronika prohlásila: „Dost lidí se mě často ptá, proč jsem se rozhodla pomáhat zrovna v Kambodži a ne třeba tady v Čechách. Já na to odpovídám úplně jednoduše. V tu chvíli potřebovali moji pomoc tam. Kdyby mě někdo požádal o pomoc tady, tak pomůžu tady. Nešlo o to místo, šlo o tu potřebu.

„Nerada říkám, že jsem měla příležitost to udělat. Takovou možnost má každý. Já jsem neměla žádné konexe, kontakty, nic. Můj rok života se víceméně skládal z toho, že kamkoliv jsem přišla, tak jsem se snažila lidi přimět k tomu, aby se do projektu jakkoli zapojili. Potom začali různé benefiční akce a od té doby, co dělám v Budějcích i jogu, jsou největším zdrojem peněz na Kambodžu jógové brunche,“ popsala Pospíšilová.

Do Kambodži jela poprvé v listopadu 2012 s kamarádkou na víkend z Vietnamu, kde studovala. „Jeli jsme tam snad čtrnáct hodin autobusem, ale když jsme z něj vystoupily, tak jsem měla pocit, že jsem vystoupila doma. Nikdy předtím se mi tohle nestalo,“ pokračovala. Navštívila kambodžské chrámy, vesnice, seznámila se s dětmi a to ji natolik učarovalo, že když za ní o pár měsíců později jela její maminka na dovolenou, vezla plný kufr hraček pro tamější děti. „Naše dovolená se nakonec změnila v dobrovolničení v jedné velmi chudé vesnici. Pomáhání, vaření jídla. Nakonec jsme se sešly se starostou vesnice, od kterého jsem chtěla vědět, co by jim v případě, že bych se sem ještě někdy vrátila, pomohlo. Chtěl postavit školu,“ řekla s úsměvem. 

Vybrat potřebný obnos se jí podařilo do konce roku, a tak mohla v lednu odletět zpět a začít realizovat stavbu. První školu postavili za čtyři a půl měsíce. I díky kamarádovi, řidiči tuk tuku, který ve vesnici bydlel a postaral se o dopravu, materiál, komunikaci. 

Její nadaci nyní můžete podpořit také vy. Stačí zajít na Plachanda Open a koupí polštářku přispět na nadaci Hvězdice.

Autoři

Štítky ateliér Sabi, Tereza Sabáčková, Kambodža, OS Hvězdice, nadace, pomoc dětem, ateliér, Česko, Vietnam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ateliér Terezy Sabáčkové pomáhá dětem v Kambodži. Koupí polštářku můžete přispět i vy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.