Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ANKETA: Budějce Cenu města letos neudělí

Poprvé získal Cenu statutárního města České Budějovice v roce 1998 Petr Uhlíř za vybudování Staročeského dvora v Krajinské ulici. Od té doby se však vedení magistrátu rozhodlo devětkrát toto ocenění za výrazný a mimořádný počin nebo dílo nikomu neudělit. Naposledy tak učinilo letos.

Letos se na českobudějovické radnici sešly dvě nominace na tradiční ocenění, ani jedna ale podle radních zcela nevyhovuje zadání. Občané nominovali architektku Olgu Ryšavou z Hluboké nad Vltavou, která se zasloužila o výtah v budějckém Metropolu. Dalším, koho lidé navrhli na Cenu magistrátu České Budějovice, byl kolektiv žen z Mateřského centra Máj. 

„Je to určitě chvályhodná aktivita Mateřského centra Máj, které dělá mnoho hlavně pro maminky na mateřské a jejich rodiny, a které podporuje i dětské pacienty hematoonkologického oddělení. Ale nepřipadá nám, že by byl tak významný, loni výjimečný, aby vyhovoval podmínkám udělení ceny," uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda s tím, že cena má být udělena za mimořádný počin v daném roce.

„Jedinou podmínkou je, že mimořádné dílo, výkon či počin, se stal loni, v roce 2017. Každoročně se totiž objevují návrhy na udělení ceny za celoživotní dílo. K takovému ocenění je ale určena medaile Za zásluhy. Ta se pravidelně uděluje při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu,“ vysvětlil Jiří Svoboda. 

Cena města se uděluje od roku 1998

Držitel Ceny města má nárok na grafický list, finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun a zápis do pamětní knihy města České Budějovice. Cenu města za významný a mimořádný počin udělují zastupitelé na návrh městských radních. Těm návrhy kandidátů posílají či předávají sami občané.

Cena města se uděluje od roku 1998, tu premiérovou obdržel Petr Uhlíř za vybudování Staročeského dvora v Krajinské ulici v Českých Budějovicích. Za jedenadvacetiletou existenci udělování tohoto ocenění jej získalo dvanáct laureátů, ve zbývajících devíti letech cena nebyla udělena. Tím devátým rokem je právě ten letošní.

Podle radních je mnohem jednodušší najít kandidáta na už zmiňovanou medaili Za zásluhy, která nepodléhá takové kritice a rozpravě. „O ceně se mluví, až když se uděluje. Což je chyba. Je zapotřebí přehodnotit systém, musíme přijmout politická rozhodnutí a změnit statut udělování Ceny města," řekl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

„Je to určitě škoda, že nikdo takovou cenu nedostane. Ale zase na druhou stranu, proč to násilně lámat přes koleno, to by byl nesmysl. Když není vhodný kandidát, tak holt není. Cena města má nějakou váhu a tak by to mělo zůstat. A kdyby se udělovala jen proto, že se udělit někomu musí, ztratí svůj punc," myslí si Petra Krejčová.  

Vzhledem k nízkému počtu nominací zřejmě v Budějcích nejsou lidé s mimořádnými počiny, ... nebo je chyba někde jinde? 

Souhlasíte s rozhodnutím českobudějovických radních Cenu města letos neudělit?

Celkem hlasovalo50 čtenářů

Štítky společnost, Cena města, kandidát, návrh, rok 2017, počin, České Budějovice, ocenění, Petr Uhlíř, Jiří Svoboda, Dům kultury Metropol, Hluboká nad Vltavou, Petr Podhola, Den vzniku samostatného československého státu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Budějce Cenu města letos neudělí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.