Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stali jste se jihočeskou Vesnicí roku, volala hejtmanka starostce Svatého Jana nad Malší

Svatý Jan nad Malší na Českobudějovicku se stal Vesnicí roku Jihočeského kraje 2018. Tuto zprávu i s gratulací, jak se již stalo tradicí, zatelefonovala jihočeská hejtmanka Ivana Stráská starostce obce Růženě Ballákové v pondělí 18. června. Pro vesničku s 560 obyvateli se jedná již o druhý titul. Ten premiérový a hned celostátní získala již v roce 1997. Druhé místo obsadily Čejetice a třetí Popelín

Moment překvapení se u starostky rázem proměnil ve velkou radost. „Tak mě to vykolejilo, že nemůžu ani mluvit, nemůžu to rozdýchat. Je to moc příjemné. Máme každý týden nějakou akci, mají tradici, a zájem lidí je velký. I když se sem nastěhovalo hodně mladých lidí, zapojili se a sžili se s vesnicí. Je to velice milá zpráva a určitě se to neobejde bez pořádné oslavy. Zároveň chci moc poděkovat všem našim občanům, kteří se na tomto úspěchu podíleli,“ sdělovala své první dojmy po telefonu starostka obce Svatý Jan nad Malší Růžena Balláková.

 Posezení pod kaštany, velikonoční řehtání či závody historických vozidel

„Svatý Jan nad Malší je významným poutním místem s cenným areálem kostela, fary a školy. Kromě něj tu mají dochovány i objekty lidové architektury, o které místní průběžně a citlivě pečují a okolí podkresluje charakteristický krajinný ráz. V obci působí i řada spolků a sdružení, které úzce spolupracují a zajišťují bohatý společenský život. Snaží se o udržování a obnovu akcí, svátků a obyčejů, ale také vytvářejí tradice nové, jako například přespolní běh Svatojánský kopeček či Posezení pod kaštany. Z tradičních akcí lze jmenovat třeba pořádání Staročeské masopustní koledy, velikonoční řehtání, stavění máje a tradiční pouť. Mezinárodním podnikem pak jsou závody historických vozidel S kopce do kopce,“ vyjmenovala Stráská hlavní důvody, proč se letos rozhodla desetičlenná hodnotící komise právě pro Svatý Jan. 

Za držitelem vítězné Zlaté stuhy obsadily stříbrnou příčku Čejetice na Strakonicku a bronz si odnesl Popelín na Jindřichohradecku. Do letošního 24. ročníku této soutěže se přihlásilo celkem 18 obcí, tedy o dvě více než loni. Z toho šest z Písecka, po třech z Českobudějovicka, Jindřichohradecka a Strakonicka, dvě z Prachaticka a jedna z Táborska.

Podle náměstka hejtmanky Pavla Hrocha je i díky soutěži o Vesnici roku jihočeský venkov nejen stále krásnější, ale i kvalitním místem pro život a nikoli jen nějakým skanzenem. V souvislosti s tím Hroch připomněl, že letos opět uvolní kraj v rámci Programu na obnovu venkova zhruba sto milionů korun, tedy jednu z nejvyšších částek v České republice.

Další ocenění pro obce

Bílá stuha – za činnost mládeže: Strunkovice nad Blanicí, okres Prachatice.

Modrá stuha – za společenský život: Čepřovice, okres Strakonice.

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu: Albrechtice nad Vltavou, okres Písek.

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí: Borotín, okres Tábor.

Cena naděje pro živý venkov – za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích: Boršov nad Vltavou, okres České Budějovice.

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova kategorie A (dle pravidel soutěže): Roseč, okres Jindřichův Hradec.

Diplom za moderní knihovnické a informační služby: Bernartice, okres Písek.

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky: Zbelítov, okres Písek.

Čestná uznání 

Branice – Za originální prezentaci spolků; Kačlehy – Za vybudování kaple svatého Huberta; Kučeř – Za podporu mladých rodin; Lažiště – Za využití dotačních příležitostí; Ločenice – Za využití obnovitelných zdrojů; Nerestce – Za udržování pospolitosti v obci; Nišovice – Za rozvoj lidových tradic.

Tisková zpráva

Štítky společnost, Vesnice roku, Jihočeský kraj, Svatý Jan nad Malší, tradice, Ivana Stráská, venkov, okres České Budějovice, Popelín, Čejetice, stuha, Pavel Hroch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stali jste se jihočeskou Vesnicí roku, volala hejtmanka starostce Svatého Jana nad Malší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.