Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeští hasiči usedli do práškovacího letadla. Cvičili letecké hašení

Hasiči ze stanic Jindřichův Hradec a Prachatice se v uplynulém týdnu zúčastnili nácviku hašení lesních požárů. Pro tyto případy mají jihočeští hasiči k dispozici pohotovostní letadlo typu An-2, bývalé práškovací letadlo, které je umístěno na hosínském letišti a je schopné unést téměř 1200 litrů hasební látky.

Při hašení lesních požárů mohou hasiči využít bývalé práškovací letadlo s hasební látkou, kterou je voda s příměsí smáčedla. Tato technika je připravena pro hašení lesních požárů na pokyn velitele zásahu prostřednictvím Operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. 

„Pro zabezpečení akceschopnosti této techniky se v úterý 12. června uskutečnil na letištích Jindřichův Hradec a Strunkovice nad Blanicí nácvik plnění letadla hasební látkou a ukázka leteckého hašení,“ uvedla mluvčí jihočeskýh hasičů Vendula Matějů.

Nácviku se zúčastnily jednotky HZS stanice Jindřichův Hradec a Prachatice a jednotky sboru dobrovolných hasičů okolních obcí a měst, u kterých lze předpokládat, že budou při leteckém hašení spolupracovat.

Tématem cvičení byl rychle se šířící požár lesního porostu v katastru obce Strunkovice nad Blanicí. Na místo byly vyslány vybrané jednotky pro plnění letadla z prvního stupně požárního poplachu v rámci obce Strunkovice nad Blanicí a letecká hasicí služba JAS AIR. V průběhu zásahu byl na operační středisko nahlášen obdobný požár lesního porostu, ale v lokalitě u letiště Jindřichův Hradec. K tomuto požáru vyjely jednotky požární ochrany určené pro plnění letadla na letišti Jindřichův Hradec a letecká hasicí služba.  

Autoři

Štítky hasiči, cvičení, letecké hašení, požár, HZS, Jindřichův Hradec, letiště, Prachatice, Hasičský záchranný sbor, Strunkovice nad Blanicí, sbor dobrovolných hasičů, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hasiči usedli do práškovacího letadla. Cvičili letecké hašení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.