Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na nové protihlukové stěně v budějckém sídlišti Vltava se den před kolaudací vyřádili sprejeři

Novou, téměř půlkilometrovou protihlukovou stěnu za osm a půl milionu korun, která vyrostla na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích u výpadovky na Plzeň, už hyzdí graffiti. Zatím neznámý pachatel či pachatelé ji posprejovali a tudíž poškodili ještě před kolaudací. Majitelé garáží, které jsou za zdí, chtějí, aby se prostor, kde je nepořádek a který láká i bezdomovce a uživatele drog, oplotil. V tom vidí řešení, jak učinit místo čistějším a bezpečnějším. Město prý bude určitě nápomocno.

Moře odpadků, nepořádek a teď také graffiti. To vše hyzdí prostor za novou protihlukovou stěnou, kterou stavbaři v uplynulých dnech postavili na sídlišti Vltava u čtyřproudové českobudějovické výpadovky na Plzeň. Na téměř půlkilometrové zdi s protikorozní ochranou za osm a půl milionu korun se sprejeři vyřádili ještě před kolaudací. Proto ji majitel, kterým je Ředitelství silnic a dálnic České republiky, nemohl od stavební firmy převzít.

„Je to smutný příběh. K poškození, posprejování stěny, která má obyvatele sídliště Vltava chránit před hlukem, má jim zajistit komfort bydlení, došlo den před převzetím. Je mi jasné, že stavbaři, kteří zeď stavěli, za to nemohou, ale my zase nemůžeme převzít dílo se závadou," uvedla ředitelka českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic České republiky Vladimíra Hrušková.

V prostoru za zdí je neuvěřitelný nepořádek, černé skládky. Místo láká také uživatelé drog a bezdomovce. „My jsme se situací, a hlavně s poškozením zdi, seznámili město. Věřím, že magistrát, a hlavně městská policie dokáže zabránit dalšímu poškozování protihlukové stěny a že se jim povede nějakým způsobem eliminovat sajrajt, který za zdí je. Třeba tím, že zamezí nějakým způsobem přístup za stěnu, což by přivítali i tamní majitelé garáží. Ty jsou počmárané až hrůza. A že se uchrání před takovým zvěrstvem alespoň přední strana protihlukové zdi," dodává šéfka Vladimíra Hrušková s tím, že ředitelství silnic a dálnic škodu způsobenou sprejery zatím nevyčíslilo. „Byť zeď poškozená je, což vnímáme i jako znehodnocení práce lidí, na její funkci graffiti vliv nemá. Ale hyzdit cizí majetek posprejováním, to je vandalismus, který mě děsně štve," dodala Hrušková.

Strážníci se na problematickou lokalitu zaměřují

O problematické lokalitě, která mimochodem není jedinou v jihočeské metropoli, ví magistrát, tak i městská policie. Proto patří k takzvaným stálým kontrolním bodům. To znamená, že hlídky strážníků místu věnují mnohem větší pozornost. „Hlídky městské policie nezřídka ve zmiňované lokalitě nachází bezdomovce nebo drogově závislé. Z místa je vykáže a vyzve je, aby si po sobě nepořádek uklidili. Ale to by tam museli strážníci stát nonstop. Zmiňované skupiny se za zeď ke garážím vrací. Ale městská policie dělá, co může v tomto směru. Stejné je to i s černými skládkami za zdí," uvedla mluvčí českobudějovické městské policie Věra Školková.

Její slova potvrdil Jiří Svoboda, primátor Českých Budějovic, který je velitelem městské policie. „Máme zmapované problematické lokality a místa, kterým se strážníci mnohem více věnují. Mezi ně patří právě zmiňovaný prostor za protihlukovou zdí na sídlišti Vltava. Ale musím podotknout, že takových míst v našem městě je opravdu hodně, že to není jen problém uvedené lokality," řekl primátor. Ten by byl velice rád, kdyby se autory graffiti povedlo najít, ale v tomto směru je pesimista. „Pokud se sprejera podaří chytit, je to spíše náhoda. Tohle je velký problém," podotkl Jiří Svoboda, který na otázku, jestli by nebylo lepší sprejerům vyčlenit nějaký prostor, kde by své umělecké choutky mohli projevovat legálně odpověděl, že už tohle v Budějcích bylo. „Jenomže sprejeři potřebují ke svým akcím zřejmě také adrenalin. Když to bylo někde dovoleno, už je to místo nelákalo," vysvětlil Svoboda.

Majitelé garáží vidí řešení v oplocení prostoru za zdí

„Je to děsné. Já sice za zdí garáž nemám, ale bydlím v paneláku přes ulici a často vidím, co se tam stahuje za individua. A že tam leckdo hází odpad, a to nejen bezdomovci či smažky, k tomu nemám slov," řekl Jan Tupý, obyvatel českobudějovického sídliště Vltava. 

„Tak dlouho jsme usilovali o to, aby starou, už nefunkční stěnu majitel, kterým je ředitelství silnic  dálnic opravilo či vyměnilo za modernější a kvalitnější. A když se to povedlo, přijde partička rádoby umělců a hned dílo za nemalé peníze pokazí. Je to opravdu smutné," podotkl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

V prostoru za protihlukovou zdí jsou garáže, jejichž majitelé útoky vandalů, nepořádkem a přítomností drogově závislých i bezdomovců trpí už dlouho. A řešení vidí v oplocení prostoru. „Pokud si někdo chce oplotit vlastní pozemek, má na to ze zákona právo. Pokud někdo volá po oplocení pozemku, který patří někomu jinému, musí to řešit s daným majitelem. V tomto případě s městem. Pokud by to pomohlo a lokalita by se stala klidnější, čistější a bezpečnější, určitě město bude nápomocno a nebrání se takovému řešení. Ovšem to za předpokladu zachování dalších důležitých podmínek a zákonných požadavků," dodal primátor Svoboda.

Štítky společnost, stěna, sprejer, poškození, garáž, bezdomovec, skládka, Vltava, České Budějovice, sídliště, kolaudace, Plzeň, Jiří Svoboda, Ředitelství silnic a dálnic, Česko, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nové protihlukové stěně v budějckém sídlišti Vltava se den před kolaudací vyřádili sprejeři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.