Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dlouhodobý pokles produkce pitné vody se v Jihočeském kraji stabilizuje

Mírné zvýšení produkce pitné vody o 224 tisíc kubických metrů na 16,073 milionů kubíků, kterou loni Jihočeský vodárenský svaz (JVS) vyrobil v úpravně Plav a přes rozsáhlou soustavu dopravil do všech regionů kraje, naznačuje, že dlouhodobý pokles produkce se už stabilizoval. Oproti očekávání byl loňský nárůst dokonce o 500 tisíc kubíků.

„Roční plán dodávek vody vychází z dlouhodobé spotřeby. A ta posledních dvacet let prakticky jen klesala z 25 milionů kubíků v roce1998. Proto stabilizaci produkce vítáme,“ řekl po valné hromadě svazu Antonín Princ, jeho ředitel a předseda představenstva. Pokles odběrů vody členskými obcemi nahradily nově napojené průmyslové areály. Jejich podíl dosáhl 9,02 procenta a blíží se 1,5 milionům metrů kubických.

Přes dobrý výsledek ale trvá naléhavá potřeba řešit udržení statutu vodárenské soustavy jako jediného nenahraditelného zdroje pro většinu z téměř 160 obcí, které zásobuje pitnou vodou. Představenstvo se proto stále věnuje přípravě smluvních vztahů s městy, které soustavu využívají jen z části a přednost dávají vlastním lokálním vodárenským zdrojům. „Hledání shody je ale složité. Naši naprostou prioritou je zabránit nevratným krokům, ovlivněným krátkodobým pohledem okamžitých ekonomických výhod. Svaz letos existuješ čtvrt století, a jeho roli v  jihočeském vodárenství nelze ničím nahradit. A fakt, že patří obcím, je pro region obrovskou výhodu,“ upozornil Antonín Princ.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilomterů a i když její provoz a obnovu komplikuje rostoucí byrokracie a měnící se legislativa, podařilo se loni dokončit další etapu napojení obcí na severu Písecka, a to Čimelic a Rakovic. Na investici za 35.2 milionů korun se 60 procenty podílelo ministerstvo zemědělství a deseti procenty Jihočeský kraj. Bez této podpory by nebylo možné nové dálkové vodovody vybudovat.

Valná hromada přijala za nového člena, v pořadí už 264., obec Krašlovice (Strakonicko) a provedla změny v představenstvu JVS. V něm skončil mandát Juraji Thomovi, zástupci Českých Budějovic, za něhož byl zvolen Miroslav Joch, a Robinu Schinkovi, zástupci Českého Krumlova. Ten byl do funkce opět potvrzen. Dále na návrh města Strakonice z představenstva odvolala Milana Jungwirta a místo něho zvolila Břetislava Hrdličku, starostu města.

Vlastní jmění JVS k 31. prosinci 2017 činilo 2,327 miliardy korun. Hlasovací práva svazu jsou rozdělena mezi členské obce. Každá má jeden základní hlas a další hlasy za každé celé dva tisíce registrovaných voličů.

Svaz loni vykázal výnosy 384,5 milionů korun a čistý zisk 4,5 milionů korun díky vyššímu prodeji pitné vody. Původně plánoval ztrátu 3,9 milionů korun. Loňské investice dosáhly 80,1 milionů Kč a další 4,3 miliony mířily do oprav majetku.

Členským obcím svaz loni poskytl 1,8 milionů korun příspěvků na napojení na vodárenskou soustavu a 17,3 milionů koruun bezúročných půjček na rozvoj jejich vodohospodářské infrastruktury. Tuto možnost využily Vodňany, Strunkovice nad Blanicí, Římov, Vidov, Hoštice a Chrašťovice. Od roku 1998, kdy byl projekt spuštěn, si obce takto půjčily již celkem 225,2 milionů korun.

 

Tisková zpráva

Štítky produkce vody, pitná voda, Jihočeský vodárenský svaz, Jihočeský kraj, Plav, Antonín Princ, Juraj Thoma, Miroslav Joch, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhodobý pokles produkce pitné vody se v Jihočeském kraji stabilizuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.