Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Písecký Michal Brousil je mistrem Evropy v disciplínách nejtvrdších hasičů

Při mistrovství Evropy v disciplínách TFA v německém Mönchengladbachu dosáhl fantastického úspěchu jihočeský reprezentant Michal Brousil. Písecký profesionální hasič v prestižním klání a velké konkurenci ve své věkové kategorii vybojoval titul. Na šampionátu navíc česká štafeta brala stříbro a skvěle si vedli i další Jihočeši. Všichni se vešli do elitní evropské dvacítky nejtvrdších hasičů.

Vynikající formu si profesionální hasič Michal Brousil, sloužící na stanici v Písku, drží již od loňského roku, kdy nejprve suverénně ovládl jihočeský závod TFA, následně pak získal mistrovský titul na mistrovství Hasičských záchranných sborů České republiky v Ústí nad Labem a zároveň byl součástí jihočeského týmu, kterému se na severozápadě Čech podařilo obhájit zlaté republikové medaile.

Ve skvělých výkonech Michal Brousil pokračuje i v letošním roce. Ovládl několik závodů a svoji současnou parádní výkonnost zúročil právě na mistrovství Evropy v německém Mönchengladbachu.

Ve věkové kategorii do třiceti let reprezentant Jihočeského kraje nenašel přemožitele a odvezl si tak zlatou medaili. Že byl jeho výkon famózní, dokazuje to, že jeho čas byl v celkovém pořadí druhý nejlepší.


MIchal Brousil.

Písecký hasič má opravdu fantastickou formu, protože utkat se v závodě TFA není žádný med, navíc na mezinárodní úrovni. Disciplíny dokonale prověří zdatnost, um i psychiku soutěžících, z nichž si mnozí sáhnou až na dno. TFA je zkratkou anglických slov Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije a je názvem nejtěžších hasičských soutěží, které svými podmínkami simulují práci hasiče při zásahu. Hasič je ustrojen do kompletního zásahového obleku včetně obuvi, rukavic a přilby a s nasazeným aktivním dýchacím přístrojem. 

A co konkrétně závod v Německu obnášel? Byl stejně tak jako v českých závodech rozdělen do čtyř úseků. „První úsek – roztažení 8 B hadic a smotání 2 B hadic (tento úsek museli závodníci oproti českým závodům absolvovat s nasazeným dýchacím přístrojem). Druhý úsek – přebouchání závaží palicí, tažení osmdesátikilové figuríny na vzdálenost 80 metrů, protažení patnáctikilového závaží betonovou trubkou a překonání třímetrové bariéry. Třetí úsek – postavení žebříku, vynesení patnáctikilového kanystru do třetího patra, vytažení 2 B hadic, snesení kanystrů a zašroubování hubice na proudnici. Čtvrtý úsek – výběh patnácti pater evakuačního schodiště nemocnice," upřesnila informace mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Ale nejen evropský šampion Michal Brousil si v Německu vedl znamenitě. „Společně s kolegy Petrem Molešem, Michalem Přecechtělem a Janem Haderkou navíc vybojoval stříbrnou medaili ve štafetovém závodě družstev," vyzdvihla Vendula Matějů.

Češi na šampuionátu dokázali, že patří mezi evropskou špičku. Všech deset členů českého reprezentačního družstva skončilo v elitní dvacítce nejtvrdších hasičů Evropy.

Autoři | Foto HZS | Zdroj HZS Jihočeského kraje

Štítky hasič, Milan Brousil, soutěž hasičů, mistrovství Evropy, Evropa, Mönchengladbach, Česko, hadice, Německo, Hasičský záchranný sbor, Písek, Ústí nad Labem, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písecký Michal Brousil je mistrem Evropy v disciplínách nejtvrdších hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.