Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Okolí Temelína dočasně zkrášlují tři sochy. Prohlédnou si je zaměstnanci i návštěvníci

Tři unikátní velkorozměrné sochy vítají zaměstnance elektrárny Temelín. Rozsáhlý areál jaderného zařízení se poprvé v historii stal obří galerií pod širým nebem. Elektrárna se touto formou zapojila do festivalu Umění ve městě. Po unikátním videomappingu Milana Caise na chladicí věže, tak Umění ve městě zanechává v průmyslovém areálu další kulturní stopu.

„Temelín je tak trochu specifické industriální město. Jak rozlohou, tak počtem lidí. Má svou železnici, autobusové nádraží, rozsáhlé plochy, ale i třeba zámek a park. A pro nás to byla výzva, jak se k takovému prostoru postavit, jaká díla vybrat,“ vysvětluje umístění soch a expanzi festivalu autor, zároveň spoluorganizátor Michal Trpák.

Přes 1200 zaměstnanců a stovky dodavatelů a návštěvníků mohou zblízka zkoumat například Ring Lukáše Raise nebo Pana Červeného Michala Trpáka . Jejich instalace nebyla jednoduchá, autoři museli umístění konzultovat s experty na provoz i ostrahu největšího českého energetického zdroje.

„Samozřejmě je naším jednoznačným úkolem bezpečně, čistě a efektivně vyrábět elektřinu. Zároveň si ale uvědomujeme, že jsme součástí regionu a jeho dění, takže jsme se do festivalu rádi zapojili,“ říká k netradičním přírůstkům v areálu ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Na rozdíl od například nových dieselgenerátorových stanic jsou sochy umístěny v areálu Temelína pouze dočasně. Umístěny jsou před Informačním centrem a hlavní administrativní budovou, aby si je mohli prohlédnout nejen zaměstnanci oprávnění vstoupit do přísně střeženého zařízení, ale i běžní návštěvníci.

Tisková zpráva

Štítky Umění ve městě, Temelín, sochy, Michal Trpák, socha, festival, Milan Cais, Jaderná elektrárna Temelín, Lukáš Rais, Jan Kruml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okolí Temelína dočasně zkrášlují tři sochy. Prohlédnou si je zaměstnanci i návštěvníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.