Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Během loňské turistické sezony zemřelo v zahraničí méně Čechů

V loňské turistické sezoně mírně ubylo Čechů, kteří zemřeli v zahraničí. Zastupitelské úřady nejčastěji řešily žádosti o náhradní doklady, ačkoliv ve srovnání s loňským rokem jejich počet poklesl. Mírně narostl počet hospitalizovaných českých občanů a nezměnil se počet nehod.

V loňské turistické sezoně zemřelo v zahraničí 101 Čechů, což představuje pokles o sedm proti sezoně roku 2016. Nejvíce lidí zemřelo v Chorvatsku, které stále patří k nejoblíbenějším destinacím českých turistů. Velvyslanectví v Záhřebu řešilo 20 případů úmrtí. Nejméně Čechů v zahraničí zemřelo za posledních devět let během turistické sezony roku 2010, kdy jich bylo 61. V posledních pěti letech se číslo pohybuje kolem stovky.

Počet hospitalizací českých občanů se zvýšil o čtrnáct na 153. Nezměnil se počet případů dopravních nehod, stejně jako loni jich bylo 125. Také dopravních nehod měli Češi nejvíce v Chorvatsku, a to 39.

Stejně jako v předcházejících letech byly problémem cestovní doklady. Zastupitelské úřady jich vydaly 1356. Předloni potřebovalo náhradní doklad 1379 Čechů. Ředitelka konzulárního odboru ministerstva zahraničí Merkéta Meissnerová upozornila, že právě neplatné pasy nebo víza jsou nejčastějším problémem českých cestovatelů.

V turistické sezoně, kterou se míní období mezi 15. červnem a 15. zářím, řeší zastupitelské úřady až polovinu i více konzulárních případů, které připadají na celý rok. Například počet hospitalizací za celý rok 2017 je 206 a dopravních nehod 198. V zahraničí loni zemřelo celkem 477 Čechů a úřady vydaly 2922 náhradních dokladů.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky turisté, léto, cestování, zahraničí, Chorvatsko, dopravní nehoda, Záhřeb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během loňské turistické sezony zemřelo v zahraničí méně Čechů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.