Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová lávka u Meteoru je otevřená. Pokračování cyklostezky ale brání výkup pozemků

, aktualizováno 7. června 2018, 10:00

Cyklisté v Českých Budějovicích a blízkém okolí si konečně mohou zkrátit cestu přes novou lávku v Rožnově u TJ Meteor. Slavnostně ji dnes, ve středu 6. června, otevřeli zástupci města a firmy, která na jejím zhotovení pracovala. Pokračování cyklostezky se ale jen tak nedočkáme. Brzdí ji výkup pozemků.

Podle náměstka českobudějovického primátora Petra Holického je nová lávka velmi důležitá pro pokračování cyklostezky směrem na jih. Díky ní se totiž do centra dostanou lidé z Plané a do obcí Homole nebo Boršov nad Vltavou, kam chybí vybudovat zhruba tříkolometrový chybějící úsek stezky.

Kvůli problémům s výkupem pozemků, přes které by měla stezka dál pokračovat, se ale propojení v dohledné době nedočkáme. „Projekt na propojení dalších obcí je téměř hotov. Kdybychom měli souhlasy vlastníků pozemků, přes které je nutné stezku vést, tak bychom mohli jít do územního řízení. Bohužel se nám s majiteli ale zatím nepodařilo najít společnou řeč. Pracujeme na tom už téměř třičtvrtě roku,“ popsal situaci starosta Plané Tomáš Pintér.

ČTĚTE TAKÉ: Levý a pravý břeh Vltavy konečně spojí nová lávka. Cyklisté se po ní projedou už za šest dní 

Podle něj je vyřešení těchto sporů práce pro starosty obcí Homole a Boršova nad Vltavou. „U nás jsme se všemi na devadesát devět procent domluveni. Stezku bychom chtěli otevřít co nejdřív, ale řešíme to už opravdu dlouho a z místa jsme se téměř nepohnuli. Nechci být nijak skeptický, ale možná by se mělo začít hledat náhradní řešení, jak se určitým místům vyhnout,“ dodal.

Starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman je ale přesvědčený, že tento krok, tedy otevření lávky spojující dva břehy Vltavy, bude mít  na další vyjednávání s majiteli pozemků pozitivní vliv. „V červnu tohoto roku bude dokončen úsek cyklotrasy „Homolská cesta“ od boršovského železničního mostu k železniční vlečce, kde se zahne doprava na budoucí cyklostezku vinoucí se okolo železniční vlečky k meandru řeky, kde začíná průmyslová zóna mezi Homolemi a Planou,“ popsal plány Zeman.

V červnu bude stezka o něco delší

Původní projekt, který vedl stezku přes pozemek jednoho majitele, kterým bylo Povodí Vltavy, byl zamítnut životním prostředím. „Jinak už bychom dávno  po stezce jezdili,“ poznamenal Zeman, který na slavností zahájení dorazil s kolegou na paddleboardech. „Zvolili jsme to jako nejbezpečnější dopravní prostředek mezi naší obcí a krajským městem. Byla to taková provokace a recese. Na Hlubokou se jezdí po obou březích a šlo to, ale asi zřejmě platí známé Orwellovo z Farmy zvířat, že všechna zvířata jsou si rovna, některá jsou rovnější,“ vysvětluje boršovský starosta.

Projekt byl tedy přepracován a cyklostezka má být vedena okolo železniční vlečky, kde je ale bohužel nutné jednat s téméř čtyřiceti majiteli pozemků, kteří se nacházejí po celé republice. „Díky těžko pochopitelnému zamítavému stanovisku jsme nuceni vést papírovou válku, vyjednávat a vyjednávat, ale jsme spolu se zainteresovanými kolegy optimisté, věříme, víme, že nakonec obyčejné prosté logické uvažování zvítězí. V každém případě v červnu tohoto roku bude dosud nesjízdný úsek významně zkrácen z obou stran, jak od krajského města, tak i Boršova nad Vltavou,“ věří Zeman.


Pásku na nové lávce slavnostě přestřihli starosta Plané, primátor Českých Budějovic a Martin Stašek z Metrostavu.

Cyklisté, kteří pojedou z Českých Budějovic do Plané a opačným směrem, se tak díky devětatřicet metrů dlouhé lávce za 19 a půl milionu korun mohou vyhnout rušné silnici E55 na které už došlo k několika nehodám cyklistů s auty.

Štítky lávka, Meteor, Rožnov, cyklisté, stezka, České Budějovice, Planá, pozemek, cyklostezka, Boršov nad Vltavou, Ján Zeman, Homole, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová lávka u Meteoru je otevřená. Pokračování cyklostezky ale brání výkup pozemků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.