Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Vyvážení nádob na tříděný odpad je upravováno i podle potřeb či žádostí občanů

Přetékající kontejnery, malé otvory pro vhození odpadu a nedostačující vývoz zmiňovaných nádob. Téma, které se v Českých Budějovicích řeší stále dokola. Firma FCC, která se o odpad v krajském městě stará, dělá podle některých zastupitelů svoji práci dobře. I tak ale narazíme v ulicích na kontejnery, které jsou obklopeny odpadky.

Mnoho obyvatel Českých Budějovic si často stěžuje na nedostatečnou četnost vyvážení kontejnerů na tříděný odpad. U některých se po jejich naplnění tvoří černé skládky, které ale firma zabezpečující svoz odpadu neodváží. „Kdyby u nás vyváželi popelnice častěji, vůbec nic by se nestalo. Naopak. Kolikrát tam dva dny po vyvezení nemůžu dostat odpad, který chci vyhodit,“ popsala situaci obyvatelka budějcké ulice Na Zlaté stoce. 

Četnost vývozu si podle tiskové mluvčí společnosti FCC Kristiny Jakubcové přitom mohou obyvatelé Budějc zkontrolovat v aplikaci, kterou firma na žádost města vytvořila. „Přínosem nové elektronické mapy by měla být především lepší informovanost občanů. Údaje o nejbližším stanovišti kontejnerů, případně to, kde se nachází kontejner pro určitý druh odpadu, nebo kdy budou kontejnery vyvezeny, naleznou lidé přehledně na jednom místě. Navíc údaje v mapě budeme aktualizovat minimálně dvakrát za měsíc. Projeví se tak případná změna stanoviště kontejnerů, četnost svozu či přidání konkrétní odpadové nádoby,“ upřesňuje s tím, že plánovaný svoz je ale podle potřeb či aktuálních žádostí občanů upravován.

ČTĚTE TAKÉ: Elektronická mapa ukáže, kde jsou v Budějcích nádoby na tříděný odpad. I kolik jich tam je 

První náměstek primátora Českých Budějovic Petr Podhola uznává, že v některých částech města by opravdu mohla firma FCC odvádět lepší práci. Zdůrazňuje ale, že se nesmí opomínat i druhý faktor, kterým jsou lidé. „Mnohdy se stává, že lidé separaci vnímají tak, že ke kontejnerům odloží skříň nebo křeslo a čekají, že to společnost FCC odveze. Neodveze. Je to nad rámec jejich smlouvy, a proto musí tyto záležitosti řešit následně město,“ upozornil.

Problém přeplněných kontejnerů má ale podle Jakubcové jednoduché řešení. „V případě, že lidé opakovaně narazí na přeplněné kontejnery, pomohou nám, když upozorní odbor správy veřejných statků magistrátu nebo naši společnost,“ vysvětluje.

Otvory na kontejnerech jsou malé

Velkým problémem jsou také otvory, kterými mají lidé odpad do kontejnerů vhazovat. „Je nutné přehodnotit tvar nádob na plast. Většina věcí, která leží u sběrných kontejnerů na tříděný odpad, se do nich prostě nevejde, a ne každý může jet přes celé město do sběrného dvora. Přitom by stačilo, kdyby se ty popelnice daly normálně otevřít, jako tomu je v jiných obcích. To samé se týká i nádob na papír. Mnoha černým skládkám by zabránila změna tvaru nádob,“ uvedla na posledním zastupitelstvu Petra Šebestíková.

Podle náměstka Podholy ale otvory na kontejnerech nejsou hlavním problémem. Například u těch na papír někdy nestačí krabici jen „sešlápnout“, ale musí se roztrhat. To náměstek nevidí jako překážku k vyhození odpadu do nádoby k tomu určené. U kontejnerů na plast Podhola uznává, že otvory musí být větší. 

Firma FCC už se ale tímto problémem zabývala. „Všechny nové kontejnery již mají větší otvor čtvercového tvaru. Zároveň repasujeme stávající kontejnery a vhozový otvor upravujeme právě do této čtvercové podoby. Takto jsme nechali upravit již více než tři sta kontejnerů,“ uvedla Jakubcová.  

ČTĚTE TAKÉ: Větší otvory umožní házet do kontejnerů rozměrnější plastový odpad 

Návrh na nádoby, které by se daly celé otevřít, podle Podholy nepřipadá v úvahu. „V momentě, kdy by bylo možné kontejner úplně otevřít, by do něj lidé kromě plastu házeli i ostatní komunální odpad a třídění v Českých Budějovicích by tak ztratilo smysl,“ vysvětluje.

Jsou kontejnery na tříděný odpad vyváženy dostatečně často?

Celkem hlasovalo54 čtenářů

Štítky tříděný odpad, kontejner, FCC, magistrát, České Budějovice, odpad, třídění odpadu, plast, Petr Podhola, Zlatá stoka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyvážení nádob na tříděný odpad je upravováno i podle potřeb či žádostí občanů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.