Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Archeologové na Písecku odkrývají tři a půl tisíce let starou mohylu

Archeologové Prácheňského muzea v Písku odkrývají v Albrechticích nad Vltavou část mohyly staré přibližně tři a půl tisíce let. Jde o jedno z největších nalezených pohřebišť v Jihočeském kraji. Mohyla měl tvar osmiúhelníku a dosahovala průměru ke třiceti metrům. Podle odhadů v ní byly pohřbeny desítky lidí.

Poprvé na nálezy spojené s mohylou badatelé narazili před šesti lety. Naleziště je v místě Albrechtic nad Vltavou, kde vzniká nová zástavba rodinných domů. „V rámci budování infrastruktury a technického vybavení se nám podařilo objevit poměrně veliký mohylový monument,“ řekl archeolog prácheňského muzea Jaroslav Jiřík.

Společně se svými dvěma kolegy nyní už několik měsíců pracuje na odkrývání pohřebiště. „Nález je výjimečný svými rozměry. Převyšují vše, co jsme doposud znali. Dále jsou zde unikátní stopy po vertikálních konstrukcích. To znamená, že zde byly nějaké sloupy, které vyčnívaly z kamenného pláště mohyly,“ uvedl.

Vzhledem k tomu, že se naleziště nachází na stavební parcele, nezůstane dlouho odkryté. Jiřík uvedl, že se svým kolektivem vše fotograficky zdokumentují a případné nalezené historické předměty pak převezme prácheňské muzeum. „Na místě samotném je parcela a na ní vyroste rodinný dům,“ uvedl Jiřík.

Část mohyly byla i pod novou asfaltovou silnicí a další segment hrobky je pak za vozovkou, kde má v budoucnosti být park. „U něj by mohla stát informační tabule s údaji o mohyle,“ dodal archeolog.

Foto prachenskemuzeum.cz | Zdroj ČTK

Štítky archeolog, Prácheňské muzeum, Písek, okres Písek, Jaroslav Jiřík, Albrechtice nad Vltavou, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Vaněk

... tři a půl tisíce let stará mohyla ... Proč stavební parcelu nevykoupit, poskytnout současnému majiteli podobnou, archeologicky ošetřit, případně zatravnit a nechat pro budoucí pokolení ? Její historická cena není alespoň taková, jako Cikánského tábora v Letech?

Pátek, 25. května 2018, 10:10Odpovědět

Archeologové na Písecku odkrývají tři a půl tisíce let starou mohylu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.