Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvoudenní cvičení Temelína skončilo radiační kontrolou okolí

Radiační kontrola okolí ukončila dvoudenní havarijní cvičení elektrárny Temelín. Zapojila se do něj téměř tisícovka lidí. Vedle radiační kontroly si energetici procvičili činnost havarijního štábu a vyzkoušeli ukrytí celé elektrárny. Další cvičení čeká Temelín za necelý týden. ČEZ si prověří reakci při pádu letadla.

„Odebrat vzorky životního prostředí a převézt je do Laboratoře radiační kontroly v Českých Budějovicích. Takový úkol měla dvoučlenná posádka temelínských odborníků,“ popsal tiskový mluvčí Temelína Marek Sviták.

Ve speciálně vybaveném vozidle jezdila po okolí a odebírala vzorky půdy, vody nebo rostlin. Vedle vzorků životního prostředí vyzvedávala posádka i zařízení, kterým se měří úroveň radiace. Více než čtyřicítka speciálních dozimetrů je rozmístěna po celém okolí elektrárny. „V Zóně havarijního plánování máme navíc dalších 22 kontrolních měření a další dvě staničky jsou i mimo zónu. Ty nám dávají online data o úrovni radiace. A po vyhodnocení vzorků a kontrolních dozimetrů tak máme podrobné informace o dopadech události na životní prostředí,“ vysvětlil Marek Kurfiřt, vedoucí skupiny laboratoře radiační kontroly okolí.


Součástí kontrol je i odběr vzorků rostlin, půdy nebo třeba mléka.

Celkově se do cvičení zapojila tisícovka lidí. Sešel se havarijní štáb elektrárny, až na pár pracovníků museli zaměstnanci včetně dodavatelů do krytů a cvičili i odborníci na radiační kontrolu okolí. V Temelíně šlo letos o třetí z devíti plánovaných cvičení.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, cvičení, radioaktivita, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, životní prostředí, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvoudenní cvičení Temelína skončilo radiační kontrolou okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.