Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín bude cvičit, spustí přitom sirény

​Třetí letošní cvičení se uskuteční zítra, tedy v úterý 22. května, a pozítří v Jaderné elektrárně Temelín. Veřejnosti se nedotkne, v bezprostředním okolí elektrárny ale může být slyšet kolísavý tón sirén. Vedle toho mohou lidé zaregistrovat cvičné výjezdy monitorovacích týmů. Energetici si procvičí řešení jedné z nejhorších možných havárií spojené s únikem radioaktivních látek do okolí.

„Během cvičení se bude ověřovat například fungování havarijního štábu elektrárny. Prověřovat se budou komunikační kanály mezi elektrárnou, Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a dalšími složkami, které by se podílely na řešení mimořádné události,“ informoval temelínský mluvčí Marek Sviták.

Okolních obyvatel se cvičení nijak nedotkne. Pouze budou moci zaznamenat sirény, které v úterý ráno obsluha spustí v areálu elektrárny. Ve středu se bude v okolí elektrárny pohybovat monitorovací skupina. Ta bude monitorovat radiační situaci a odebírat vzorky životního prostředí. Půjde o jedno vozidlo a pracovníci použijí běžný pracovní oděv nikoli ochranné obleky.

Na letošní rok ČEZ v Temelíně naplánoval devět cvičení. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních, technologických nebo ekologických událostí je to například i eliminace požárů.

Tisková zpráva

Štítky JE Temelín, elektrárna, energetika, cvičení, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín bude cvičit, spustí přitom sirény  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.