Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vltavotýnský starosta odemkl řeku pro lodní dopravu

Symbolickým otočením klíče ve vltavské vodě zahájil v sobotu odpoledne starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek novou turistickou a plavební sezónu na řece. Odemčení řeky současně odstartovalo program letošního festivalu Vltava Open, který na náplavku pod kostelem přilákal stovky návštěvníků.

V pořadí již osmý ročník „slavnosti pro malé i velké „námořníky“ plné zábavy, lodních plaveb a koncertů, podpořila jako hlavní partner Skupina ČEZ v rámci aktivit Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

„Chtěli jsme, aby program festivalu byl pestrý a opravdu vltavotýnský, což se podařilo a k tomu všemu nám přálo počasí,“ uvedl starosta. Teplo a slunce skvěle dokreslilo výtečnou náladu na řece i okolo ní. Především se hodilo jezdcům na paddleboardech, z nichž mnozí se při svém dovádění řádně vykoupali ve vltavské vodě.

Festival zahajoval, spolu se starostou Týna nad Vltavou Milanem Šnorkem, poslanec a bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník, který je příznivcem projektu splavnění Vltavy. „Věřím, že projekt bude pokračovat. Lodě již plují i nad Jiráskovým jezem v Českých Budějovicích, což jim zpřístupňuje centrum krajského města a je snad jen otázkou času, kdy dojde k investicím na Orlické přehradě umožňující proplutí větších lodí dál severním směrem,“ poznamenal Zahradník.

Šnorek v této souvislosti připomněl, že splavněná Vltava má obrovský rekreační i sportovní rozvojový potenciál. „Jen loni vzrostl meziročně počet průjezdů vodními díly nad Týnem o 200 procent a všichni také registrujeme, že na řece rychle přibývá malých plavidel. Především pro ně je splavnění atraktivní a má smysl,“ konstatoval starosta

Po otevření plavební komory na přehradě a jezu Hněvkovice doplují nyní menší lodě po Vltavě z Českých Budějovic až do Prahy a dále. Loni vyrazilo na trasu mezi Hlubokou nad Vltavou a Budějovicemi přes dva tisíce plavidel s osmi tisíci lidmi na palubě.

Do zajištění sobotního doprovodného programu na náplavce a v přilehlém parku se zapojilo městské kulturní a vzdělávací centrum, městský dům dětí a mládeže, městské muzeum, městská galerie, vltavotýnští skauti, hasiči i senioři. Každý si také za dohledu zkušených záchranářů mohl vyzkoušet kardiopulmonální resuscitaci, tedy první pomoc poskytovanou v případě tonutí, na speciální maketě lidského těla, respektive jeho horní poloviny.

Vltava Open patří již tradičně spolu s městskými slavnostmi k nejvýznamnějším kulturně společenským událostem v Týně nad Vltavou a je to současně i jedna z největších akcí v rámci letošního Oranžového roku v okolí temelínské elektrárny. I díky podpoře ČEZ tak byl festival přístupný zdarma.

Součástí pestrého doprovodného programu byla divadelní představení, tvořivé dílny, buskeři, venkovní čítárna, půjčovna lodí a paddleboardů, fotokoutek, facepainting a vyhlídkové plavby. Na hlavním podiu se návštěvníkům představily hudební skupiny Luňáčci, Lex Barker, Menhir, Vasilův rubáš a Love Gangsters. Vrcholem večera bylo vystoupení pražské Vltavy.

Tisková zpráva

Štítky Vltava, vodák, řeka, voda, odemykání, festival, Týn nad Vltavou, ČEZ, Jan Zahradník, České Budějovice, Jaderná elektrárna Temelín, Lex Barker, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vltavotýnský starosta odemkl řeku pro lodní dopravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.