Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Českém Krumlově začaly přípravné práce na odlom Barevné skály

Firma Strix zahájila dnes přípravné a zabezpečovací práce na sanaci Barevné skály u Českého Krumlova, kde hrozí, že se odlomí asi tisícitunový blok. Samotný odlom začne nejpozději 28. května. Řekl to ředitel firmy Strix Dušan Dufka. Státní plavební správa kvůli skále omezila provoz na Vltavě, vodáci projedou pod skálou pouze pět metrů od levého břehu. Propust u pravého břehu se splouvat nesmí a Povodí Vltavy ji nejpozději 28. května zahradí pomocí trámů.

Šest pracovníků firmy Strix začalo s přípravami před 8:00. Zabezpečovací opatření ochrání silnici pod skálou a jez. Firma, kterou si najaly Lesy ČR, jimž skála patří, dá pod skálu pevnostní záchytný plot a bariéru.

„Aby kameny nepadaly do vody nebo jenom v přiměřené míře, bude po celé linii zachycovací plot z vysokopevnostních dvouzákrutových pletiv a polodynamická záchytná bariéra jako jsou v Hřensku nebo v oblasti, kde chrání silnici Štěchovice - Vraný,“ řekl Dufka. Na silnici položí firma tlumicí matraci ve formě sendviče z gumových pásů a pneumatik. Podle Dufky výborně tlumí kinetickou energii padajících skalních bloků.

Odlom začne nejpozději 28. května, možná dříve. Zabezpečovací práce chce Strix stihnout do 25. května. Odlomy bude dělat firma ráno a dopoledne, kdy ještě nejezdí moc vodáků, odpoledne bude vrtat, nakládat a odvážet materiál. Skálu bude Strix odlamovat pomocí hydraulických klínů, pneumatických sbíjecích kladiv a pneumatických podušek. Firma odlomí a shodí skalní pilíř o objemu asi 500 metrů krychlových vážící tisíc tun.

„Základem jsou pneumatická sbíjecí kladiva, skála se bude také navrtávat. Budeme používat hydraulické klíny, největší bloky chceme shazovat pomocí pneumatických podušek, jaké používají třeba hasiči. Také chceme používat rychloexpanzní pneumatické kartuše, to je nová technologie, která odlomy urychlí,“ řekl Dufka s tím, že jde o válečky, jež jsou ve vrtech a podobně jako hydraulické klíny roztrhnou masiv. Firma Strix Chomutov se 130 zaměstnanci a ročním obratem čtvrt miliardy korun nyní také zajišťuje skalní stěnu u hráze nádrže Lipno.

První etapa prací u Českého Krumlova potrvá do konce června. Práce budou stát 5,9 milionu korun, řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Podle toho, zda bude skála i po odlomu nebezpečná, naváže druhá etapa co nejdříve a skončí v červenci, když havarijní stav pomine, začne zkraje roku 2019.

Propustí u pravého břehu se nesmí jezdit od 10. května, zákaz ale někteří vodáci porušují. Povodí Vltavy kvůli bezpečnosti zahradí propust trámy. Průjezd je možný koridorem na druhé straně řeky. U levého břehu lze lodě přenést v nejvzdálenějším místě od skály. Před propustí bude ještě síť. Loni splulo Vltavu podle odhadů 250 tisíc lidí.

Autoři | Foto MÚ Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, skála, Barevná skála, silnice, Povodí Vltavy (státní podnik), Vltava, Státní plavební správa, Lesy České republiky, Hřensko, Štěchovice, Vraný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Krumlově začaly přípravné práce na odlom Barevné skály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.