Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turistickou sezonu na Hradecku zahájí tradiční výšlap Přes kopec

Tři značené trasy, dvě pro cyklisty a jednu pro pěší, budou mít k dispozici účastníci zahájení nové turistické sezony, které se uskuteční v sobotu 19. května v Jindřichově Hradci. Oblíbený výšlap s názvem Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál, odstartuje i skončí v parku pod Gymnáziem Vítězslava Nováka.

„Na delší cyklistický okruh měřící cirka 32 kilometrů se zájemci vydají ve 13:30 hodin. Trasa vede směrem na jindřichohradecké letiště, dále na Děbolín k rozhledně na Rýdově kopci, dále na sv. Barboru, k rybníku Holná, přes Jemčinu, Hatín, Roseč a Ratiboř do Matné, na Frankův dvůr a zpět do Jindřichova Hradce,“ přiblížila hlavní trasu Jindřichohradeckého pedálu 2018 Barbora Píšová z Městského informačního centra v Jindřichově Hradci.

O půl hodiny později, tedy ve 14:00 hodin, se na startu sejdou účastníci kratšího cyklistického a také pěšího okruhu. Cyklisté se z parku vydají směrem k letišti, do Děbolína, Matné, Buku a zpátky přes Frankův dvůr do Jindřichova Hradce. Trasa měří zhruba 13 kilometrů.

„Cykloturisté tvoří jednu z nejpočetnějších skupin tradičních návštěvníků Jihočeského kraje, což je dáno nejen vynikajícími přírodními a geografickými podmínkami regionu, ale také stále kvalitnější nabídkou a spektrem služeb, s nimiž se u nás příznivci rekreační cyklistiky setkávají na každém kroku, chcete-li při každém šlápnutí do pedálů. I proto je cykloturistika jedním z hlavních cílů podpory turistického ruchu na jihu Čech,“ vysvětlil ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Na pěší účastníky čeká procházka z parku směrem ke kostelu sv. Jakuba, ke křížku u rybníků Polívky a po asfaltové cestě vedoucí od Frankova dvora zpět do parku pod gymnáziem. Vycházka měří přibližně čtyři kilometry a je tak vhodná i pro děti či seniory.

Doprovodný program

V rámci doprovodného programu se mohou účastníci jarního Pedálu těšit například na fotokoutek Martina Kozáka, Biketrial show, ukázky ošetření zranění a zdravovědu, o které se postarají členové Oblastního spolku Českého červeného kříže Jindřichův Hradec či na program zástupců České průmyslové zdravotní pojišťovny.

„Chybět nebude samozřejmě ani občerstvení, které zajistí dobrovolní hasiči, a i tentokrát bude celou akci moderovat a hudbou provázet DJ Michal Arnošt. Vrcholem programu bude tombola s hlavní cenou, jízdním kolem. Losování je naplánováno na 16:30 hodin,“ poznamenala vedoucí odboru kanceláře starosty Jana Říhová.

Akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál je podpořena z grantového programu Nadace Jihočeské cyklostezky částkou deset tisíc korun. Hlavním pořadatelem je město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec. Hlavními partnery pak Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a ČEZ – Jaderná elektrárna Temelín, a.s.

Tisková zpráva

Štítky turistika, Jindřichohradecko, výšlap, kopec, Jihočeská centrála cestovního ruchu, Jindřichův Hradec, pedál, Královéhradecký kraj, Gymnázium Vítězslava Nováka, dvůr, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Děbolín, Velká Holná, Hatín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistickou sezonu na Hradecku zahájí tradiční výšlap Přes kopec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.