Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejvíce párů puštíka bělavého žije na Šumavě

V Česku žije přibližně osm desítek párů vzácné sovy puštíka bělavého, většina z nich se vyskytuje na Šumavě. Kriticky ohrožený puštík bělavý z české přírody prakticky zmizel ve 30. letech minulého století. Masivnější návrat pak přinesl rok 1995, kdy sovu ornitologové na Šumavě uměle vysadili. Momentálně je počet puštíků bělohlavých v České republice relativně stabilizovaný. Řekl Bohuslav Kloubec z České společnosti ornitologické.

Kloubec uvedl, že tři desítky párů žijí v Beskydech a zbytek na Šumavě, kde se jich nejvíce vyskytuje v okolí vojenského újezdu v Boleticích. „Možná tomu částečně prospívá i fakt, že se jedná o lokalitu, kde není výraznější osídlení a minimální turistický ruch,“ řekl.

Hnízdění puštíka bělavého podporují i Vojenské lesy, které na části boletického újezdu působí. „Celkem jsme pro něj instalovali ve spolupráci s ornitology šest desítek budek, 30 z nich jen v uplynulém roce,“ uvedl ředitel divize vojenských lesů v Horní Plané Petr Král.

Význam puštíka bělavého je podle Kloubce mimo jiné v tom, že hubí hlodavce. Myši podle Krále v posledních letech zásobují výrazné škody na mladých lesních porostech buku, jedle a klenu. Uvedl, že ze 16 tisíc hektarů vojenských lesů na Šumavě hlodavci zpustoší ročně až dva hektary. „A jediným predátorem puštíka bělavého je prakticky pouze člověk. Takže nikdo jiný jej vyhubit nemůže, a proto věříme, že ve volné přírodě vydrží,“ uvedl Kloubec.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky puštík bělavý, puštík, sova, Šumava, Česko, les, příroda, Petr Král, Boletice, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce párů puštíka bělavého žije na Šumavě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.