Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vodáci mohou proplouvat pod Barevnou skálou s omezením

Havarijní stav Barevné skály přinutil Státní plavební správu omezit v tomto úseku provoz pro vodáky. Ti mohou místem proplouvat pouze ve vzdálenosti do pěti metrů od levého břehu.

Lesy České republiky, kterým Barevná (známá také jako Papouščí) skála v Novém Spolí patří, vyhlásily na základě provedeného geotechnického průzkumu a znaleckého posudku krizovou situaci. Soudní znalec označil masiv jako nestabilní, kdy přímo ohrožuje život a majetek v jeho blízkosti. Přes zimu se totiž v části masivu rozšířila jedna ze spár a hrozí odlomení až tisícitunového bloku horniny.

Účelová komunikace vedoucí pod skálou, která spojuje Nové Spolí a Větřní, byla proto uzavřena. Prostor je ohrazen plotem a označen varovným oznámením. Další bezpečnostní opatření vydala Státní plavební správa, která v daném úseku omezila plavební provoz.

Do odvolání zakázala proplouvání propustí u pravého břehu a převedla veškerý provoz v prostoru nad jezem Konopa k levému břehu. Překonání jezu pod skálou je možný pouze ve vzdálenosti do pěti metrů od levého břehu. Vodáky budou navádět signální znaky a směrové šipky. 

ČTĚTE TAKÉ: Podle Povodí Vltavy vodáci částí řeky, nad níž hrozí sesuv skály, projedou

Kroky k usnadnění proplutí vodáků učinilo také Povodí Vltavy, které spravuje vodní cestu. Upravilo koryto Vltavy u levého břehu tak, aby bylo možné splout jez, nebo přenést lodě a rafty pod levobřežní opěrnou zdí.

Odborný zásah na odstranění krizového stavu skalního masivu projedná odborná komise v pátek 18. května. Práce podle technologického postupu a projektové dokumentace by měly být zahájeny 20. května. Postup prací je rozdělen na dvě části, přičemž první fáze sanace řeší odstranění bezprostřední stavu ohrožení. Ta by měla být hotova do 30. června.

Po zaměření skutečného stavu sanovaného skalního masivu budou upřesněna následná opatření na trvalou stabilizaci celého masivu Barevné skály. Předpokládaný termín dokončení druhé části sanačních prací je 15. prosince.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vodáci, plavba, raft, Papouščí skála, omezení, skála, Nové Spolí, Lesy České republiky, Povodí Vltavy (státní podnik), Státní plavební správa, Větřní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci mohou proplouvat pod Barevnou skálou s omezením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.