Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlův hrádek má konečně nového majitele

Po několikaletém jednání byla dokončena výměna pozemků mezi Lesy České republiky a městem Hluboká nad Vltavou, které se tak stává novým majitelem zříceniny Karlův Hrádek. Město Hluboká nad Vltavou přivítalo, že se tato originální památka na Karla IV. dostala do městského majetku. Jednou provždy se tak vyřešil problém s potenciálním zájmem soukromých subjektů o tento objekt. Karlův Hrádek je totiž zapsán jako stavební parcela a v soukromých rukách hrozilo jeho znepřístupnění veřejnosti.

Vedení města vytvořilo pracovní skupinu, kde se radní a další oslovení zájemci z řad občanů spojili s odborníky, aby vypracovali koncept na využití tohoto historicky a turisticky zajímavého objektu. 

„K jednání jsme přizvali odborníky z řad archeologů, památkářů, stavitelů, ale i ekologů a specialistů na digitální animaci historických objektů. Celou skupinu zaštiťuje geolog, klimatolog a spisovatel Václav Cílek, který již několik let s Hlubokou spolupracuje,“ uvedl starosta města Tomáš Jirsa.

Prvním krokem celého procesu bylo vytvoření podskupin zaměřených na jednotlivé činnosti. Archeologická skupina pod vedením Ondřeje Chvojky z Jihočeské univerzity a dalšími odborníky pracuje na definování typu archeologického průzkumu, který zde bude prováděn. Nemělo by se jednat jen o klasický průzkum, ale i o vytvoření takzvaného archeokempu, do kterého bude kromě studentů archeologie Jihočeské univerzity zapojena i široká veřejnost.

Skupina sestávající se mimo jiné ze stavitelů, krajinářů a dalších, bude mít odborný dozor nad konzervací objektu dle navrženého postupu a v jejím čele stojí Jiří Havlice z Národního památkového ústavu České Budějovice. 

Výsledky práce uvedených skupin bude paralelně zpracovávat skupina, která má za cíl popularizaci Karlova Hrádku jako dalšího velmi hodnotného a turisticky zajímavého cíle v katastru města Hluboká nad Vltavou. Skupina bude pracovat i na organizaci edukačních a kulturních programů v okolí zříceniny hradu. Tuto skupinu povedou Václav Kinský a radní města Hluboká nad Vltavou Jindřich Soukal.

„Při realizaci tohoto projektu chceme hlavně využít dostupných dotačních titulů k vybudování přístupových cest, přístupu od  vody, vytvoření informačních tabulí, aplikace s interaktivní vizualizací, odpočívadel, ale také pořádání odborných workshopů pro studenty a veřejnost,“ uvedl Jindřich Soukal. 

Tisková zpráva

Štítky Hluboká nad Vltavou, Karlův hrádek, jižní Čechy, památka, Hrádek u Purkarce, Karel IV. Lucemburský, Lesy České republiky, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Václav Cílek, Tomáš Jirsa, Václav III. Kinský, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlův hrádek má konečně nového majitele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.