Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českobudějovické teplárně přibývají zákazníci

Centrální teplo, vyráběné a dodávané Teplárnou České Budějovice táhne. Loni jí v krajském městě přibylo 16 901 gigajoulů nových odběrů. Oproti předchozímu roku, kdy s novými zákazníky přišlo 12 787 gigajoulů tepla, jde tedy o další posun.

„Hlavním důvodem je samozřejmě investiční výstavba na území Českých Budějovic, tedy nových průmyslových, bytových či administrativních objektů. Stejně důležité ale je, že „dálkové“ teplo umíme ekologicky vyrobit a dodat za zajímavou, dlouhodobě stabilní a předvídatelnou cenu. Společně s doprovodnými službami to pak z něho dělá atraktivní produkt,“ řekl Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva českobudějovické teplárny.

Nově se na centrální zásobování teplem připojily například bytové domy Riegrova, Tyto Alba nebo dokončované administrativní centrum Piano. A také před časem do provozu uvedené logistické centrum Budějovického Budvaru nebo obchodní centrum IGY II.

Podle Tomáše Kollarczyka firma podobný vývoj očekává i letos, neboť s investory vede průběžně řadu obchodních jednání a to i o lokalitách, dosud „tepelně“ ne zcela pokrytých. „V představenstvu máme jasnou vizi a chceme plně využít potenciál, který nám poměrně hustá a už 170 kilometrů dlouhá rozvodná síť tepla na území města nabízí,“ dodal.

Teplárna přitom klientům neposkytuje jen komplexní nonstop servis po připojení k síti centrálního vytápění, ale už od počátečních fází záměrů spolupracuje na přípravě nových projektů. Jde o poradenství a jinou pomoc tak, aby připravované projekty byly ekonomicky i technicky co nejefektivnější.

Teplárna České Budějovice loni prodala 1 611 598 gigajoulů tepla, tedy o 2,4 procenta víc než předloni. Vedle rostoucího počtu odběratelů se na růstu projevil vyšší odběr páry, zejména průmyslových podniků. A také trvalé snižování ztrát při výrobě a distribuci tepla, spojené s další modernizací technologií.

Teplárna vyrábí teplo na ekologizovaných zdrojích kogeneračně spolu s elektřinou, což zásadně zvyšuje efektivitu vyžití používaných paliv. Vyčištěné spaliny jdou do ovzduší vysokým komínem. Pro životní prostředí v hustě osídlené oblasti, navíc ležící v kotlině, to je ve srovnání s lokálními topeništi zásadní přínos. Letošní cena tepla pro domácnosti činí 595,60 koruny za jeden gigajoul. Meziroční zvýšení o průměrně 0,74 procenta bylo výrazně pod inflací.

Prodej tepla (v terajoulech):

Rok 2017 – 1612
Rok 2016 – 1573
Rok 2015 – 1468
Rok 2014 – 1476

Tisková zpráva | Foto teplarna-cb.cz

Štítky společnost, byznys, teplárna, teplo, gigajoul, České Budějovice, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovické teplárně přibývají zákazníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.