Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kempy na Lipensku investovaly do letní sezony desítky milionů korun

Majitelé či pronajímatelé kempů na Lipensku investovali do svých provozů před začátkem letní sezony desítky milionů korun. Vznikly nové chatky, restaurace, kempy jsou větší. To řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek. Na Lipně je od Stožce po Rožmberk, kolem Vltavy a lipenské nádrže přes 20 kempů.

Společnost Ingetour již přes 15 let provozuje pět kempů na řece Vltavě. V každém z nich přes léto přespí až 40 tisíc lidí, většinou vodáci, kteří si postaví stan, ale jsou zde i chatky, ubytovny nebo týpí. Do každého z kempů firma před sezonou investovala pět až deset milionů korun.

„Kemp ve Vyšším Brodě čekají terénní úpravy parkovacích ploch, rozšíření terasy a venkovního posezení u občerstvení. V plánu jsou i nové chatky,“ řekl Pavel Mačuda z Ingetour. V Nahořanech rozšíří kempovací plochy. Přes čtyři miliony investoval do letní sezony majitel Camping Resortu ve Frymburku Hanne Wilzing, za posledních pět let zhruba 15 milionů. „Letos jsme zrenovovali prostor recepce a obchod, nová je elektrifikace kempu - moderní přípojky pro pohodlí hostů se vzdáleným přístupem na ovládání elektřiny přímo z recepce. Vybudovali jsme také rozvody vody po celém kempu a novou budovu sprch a toalet,“ uvedl Wilzing. V kempu je 140 karavanových a stanových míst a 107 lůžek v mobilních domcích, vejde se tam až 600 lidí. Jezdí většinou Nizozemci.

Asi milion korun investoval kemp Jestřábí v Černé v Pošumaví, který je otevřený celoročně a nabízí sportovní vyžití. Jednou z novinek je tandemový windsurfing, poháněný dvěma plachtami. Pořádají se zde i projížďky na katamaránu, na který se vejde až deset lidí. Provozovatel kempu Petr Beneš řekl, že novinkou budou letos i mořská šlapadla poháněná slunečními kolektory pro čtyři až pět lidí se skluzavkami a čluny s motorem. Za posledních pět let investoval kemp přes 15 milionů korun.

Generální rekonstrukce začala letos a potrvá i příští rok v kempu v Rožmberku nad Vltavou, jenž má rok nové provozovatele. Práce vyjdou na osm až deset milionů Kč, část peněz dá město. „Kemp byl v katastrofálním stavu. Vedle kanalizace bylo nutné opravit i čistírnu odpadních vod, elektrorozvody,“ řekla starostka Rožmberka Lenka Schwarzová (BEZPP).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kemp, voda, Vltava, řeka, vodáci, léto, Jiří Mánek, Rožmberk nad Vltavou, Stožec, Vodní nádrž Lipno, Petr Beneš, Vyšší Brod, Nahořany, Frymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kempy na Lipensku investovaly do letní sezony desítky milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.