Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Znovu do podzemí

Nevím, čím si to žáci základních škol na sídlišti Máj zasloužili, ale oni jediní mají šanci na přežití v případě atomového výbuchu nad naším městem. Májské školy I a II totiž sdílejí nejen jídelnu, ale i kryt civilní ochrany. Obě školy byly dokončeny ke konci 90. let minulého století. V podobném stylu byly postaveny i jiné základní školy, například ZŠ Kubatova, ZŠ Bezdrevská nebo ZŠ Vl. Rady v Rožnově, ale žádná z nich nemá prostory k přečkání nejkritičtější doby po výbuchu. Jak tedy kryt pro více než 1200 lidí vypadá?

Po otevření osmitunových dveří na vás dýchne studený vzduch podzemí. Vcházíme do rozlehlé haly, která je ve středu prostoru vyztužena sloupy. Nemůžeme si nevšimnout ping-pongových stolů. Škola prostor příležitostně využívá jako tělocvičnu. Z této haly se dá projít do menší místnosti, ze které vede několik dalších železných a pořádně těžkých dveří. Jedny vedou na toalety, kde si člověk v plné nahotě uvědomí syrovost prostoru. Dalšími se dostaneme k velké cisterně na pitnou vodu, k bazénu o kapacitě 25 m3 na užitkovou vodu, k technické místnosti, kde jsou vyskládány bomby s kyslíkem. Zásoba kyslíku by měla vystačit pro všechny osoby na více než pět dní. Dále je zde místnost s obrovským motorem - elektrocentrálou. Ta je napojena na různé čističky vzduchu, filtrační zařízení, čerpadla na toalety a umývárny a další. Vše je v perfektním stavu, je zde pravidelná údržba a provádějí se testy funkčnosti. Čistota krytu je vzorná a celková připravenost stoprocentní. Představa, že bychom ale v takto uzavřeném prostoru strávili po výbuchu minimálně 120 hodin, je děsivá. Abych vám více přiblížil strukturu krytu, nakreslil jsem neumělou rukou malé schéma. Možná nebude úplně přesné, ale moc se od skutečnosti lišit nebude.
Kde jsou další kryty v Budějovicích? Odpověď nám poskytne nedatovaný oficiální dokument z magistrátu města, jehož podstatnou část si dovoluji zkopírovat. „K ochraně obyvatelstva Českých Budějovic (a samozřejmě i jiných obcí) by v případě potřeby mohlo sloužit celkem 11 stálých úkrytů, a to s celkovou kapacitou pro 3620 osob. V následující tabulce Vám zasílám jejich přehled spolu s konkrétní kapacitou pro daný kryt.“ V tabulce figuruje i náš kryt ze školy Máj s kapacitou 1250 osob, druhý největší je v Motoru Jikov s kapacitou 500 osob a naopak nejmenší je v areálu Českých drah pro 50 osob. Po přečtení dokumentu jsem trochu znejistěl, protože těch 3625 osob je myšleno nejen pro České Budějovice, ale i pro blízké okolí. Nejlepší by tedy bylo, aby se žádný atomový výbuch v našem okolí nekonal, a když už by byl nutný, tak ať je v sobotu večer při krásném víkendu, kdy se obvykle Budějovice zcela vylidní. Promiňte mi nevhodný pokus o černý humor.

Dnešní díl bych ukončil citací ze Saturnina od klasika české literatury Zdeňka Jirotky – „Jsem si vědom toho, že každé pořádné vypravování má skončit svatbou.“ Já si tuto známou větu trochu neskromně poopravím a v mém podání bude znít - „Jsem si vědom toho, že každé pořádné vypravování má skončit poděkováním.“ Děkujeme tedy velmi vstřícné paní ředitelce ZŠ Máj II – doktorce Marii Nedvědové, která se nám celou dobu věnovala a dobrou kávu nám uvařila a Petru Podholovi náměstkovi primátora, který zjistil, že atomový kryt není veden v žádném tajném režimu a návštěvu nám za zřizovatele školy povolil.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, kryt, Martin Maršík, Milan Binder, Rožnov, České dráhy, Motor Jikov, základní škola, Zdeněk Jirotka, Marie Nedvědová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Znovu do podzemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.