Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na jaře se probouzejí k životu vosy, mravenci, potkani, ale i štěnice

PR článek

Jaro je roční období, ve kterém se začíná dařit všem škůdcům, hmyzu, parazitům i hlodavcům. Proto se v tomto čase každý rok dělají preventivní zákroky a je třeba se připravit na možné potíže. Jak se s nechtěnými nájemníky vypořádat poradil Milan Mach, z deratizační firmy Pařez, která se zaměřuje na dezinfekci, dezinsekci, deratizaci, ale i ochranu budov před holuby či jiřičkami.

V současnosti je na Budějcku velký nárůst štěnic…
To je velmi nepříjemné a vůbec nezáleží na tom, jestli je člověk čistotný. Štěnice jde za lidským teplem, a když bude napitá, tak nemusí dlouhou dobu vůbec vylézt. Chytnout se dají bohužel kdekoliv, v nákupních střediscích, v autobuse, ale i u známých. Často se přenáší tím, že lidé zamořenou sedačku vyhodí ke kontejneru, ta se někomu zalíbí a odnese si ji domů. To se stává často na sídlištích.

Je pravda, že vylézají hlavně v noci?
Ano, je to dané tím, že se zdržují do metru, metru a půl od hostitele. Když si člověk večer lehne, je pohoda a klid, tak štěnice vylezou a když se nečekaně rozsvítí, najednou se objeví nějaké fleky na prostěradle… Problém je v tom, že štěnice mají v kusadlech anestetika, takže jejich kousnutí nebolí. Proti komárovi se lidé oženou, protože to štípne, ale proti štěnici ne. Pak se lidé vzbudí s velkými pupenci a štěnice už je zase dávno v úkrytu.

Existují proti nim nějaká preventivní opatření?
Samozřejmě by se mohla dělat, ale je to asi zbytečné. Obrana proti tomu není. Hlavní je problém podchytit v zárodku, protože i pro specializované firmy je hubení štěnic obtížné a nejde to mávnutím kouzelného proutku. Lidé se často stydí, když se u nich štěnice objeví, a snaží se je vyhubit sami. V 99 procentech bývají neúspěšní. Ale je potřeba zdůraznit, že se není za co stydět.

Jak se jich tedy zbavit?
Udělá se nástřik, který je ekologický a nevadí lidem ani domácím mazlíčkům. Štěnice potom vyleze z úkrytu po postřiku, který ji v nástupní době zabije. Ona sice ještě stihne hostitele pokousat, ale zaleze zpátky a naštěstí si na sebe laicky řečeno nabalí bublinky nástřiku a roznese je dál na ostatní. V určitých momentech funguje člověk jako návnada. Lidé občas řeknou, že se na půl roku odstěhují k rodičům, ale to není řešení. Štěnice dokáží až rok hibernovat.

Co dalšího způsobuje lidem potíže?
Švábovitý hmyz, mravenci, moli či mouční červi… Jsou to stovky druhů hmyzu, domů se dostanou s potravinami, nebo tam zalétnou oknem. Nedá se tomu stoprocentně zabránit.

Jak je to s hlodavci?
Hlodavce není možné zlikvidovat, ale jejich populaci je potřeba omezovat na přijatelnou mez. V dnešní době existují v domech a bytech drtičky odpadů, lidé tam nacpou nesnědené jídlo a potkanům to krásně naservírují. Deratizace se provádí zpravidla dvakrát za rok, na jaře a na podzim. Když se dělá deratizace kanalizačních sítí v Budějcích, často se přidají i okolní vesnice, a to hodně pomáhá.

Jak se likvidují?
Existují takzvané staničky, do kterých vleze potkan, ale pes se do toho nedostane. I tak je ale potřeba návnadu pro jistotu schovat. Dobré je, že současné jedy simulují přirozenou smrt, takže tam chodí potkani pořád dál, i když ostatní pojdou.

Co když přeci jen pejsek jed nějakým způsobem sežere?
Současné přípravky nejsou klasické jedy, jsou to takzvané anticolagulanty a existuje proti nim okamžitá protilátka, vitamin K1. Toho se nelze předávkovat a může se podat i preventivně, v případě podezření, že pejsek nástrahu sežral.

Problémem jsou i holubi.
Často se stane, že lidé investují jmění do fasády, ale už nezajistí její ochranu. Tím by ale mohli prodloužit její životnost třeba desetkrát.

Zažil jste nějakou kuriózní příhodu?
Za ta léta jich bylo moc. Často se stává, že potkani proplavou do čtvrtého patra v paneláku do záchodu. Jednou jsme vyjížděli odstranit po zimě hnízda jiřiček, začali jsme odstraňovat hnízda, která byla celou zimu prázdná a když jsme do toho rýpli špachtlí, tak se to rozprsklo a vylezly z toho stovky štěnic. Tak se chlapi začali stříkat přípravky navzájem.

Autoři | Foto Milan Mach

Štítky deratizace, dezinfekce, dezinsekce, parazit, hlodavec, krysa, štěnice, hmyz, jaro, mravenci, Milan Mach, vosy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jaře se probouzejí k životu vosy, mravenci, potkani, ale i štěnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.