Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Temelíně jsou k vidění jižní Čechy před více než padesáti lety

Ještě týden mohou návštěvníci Infocentra Jaderné elektrárny Temelín obdivovat fotografie Václava Pancera. Dvaadevadesátiletý fotograf na snímcích zachycuje život na jihu Čechy od konce druhé světové války. K vidění jsou i fotografie jeho syna z výjimečných událostí z celého světa. Výstava potrvá do konce dubna, vstup je zdarma.

„V jižních Čechách, především v Prachaticích a jejich krásném okolí, žiji od roku 1936 s krátkou přestávkou sedmi let, kdy nás, Čechy, z českého pohraničí vyhnali nacisté. Vrátili jsme se hned po válce v roce 1945. Postupně jsem začal zachycovat, co se kolem děje. Mnohé záběry jste mohli vidět na stránkách Jihočeské pravdy, Hraničáře, Deníku a sportovních měsíčníků,“ říká autor, jehož životní láskou je sport a tělovýchova.


Výstavu doplňují digitální snímky Václava Pancera mladšího z významných světových událostí.

Teď čeká archiv na zpracování a zdigitalizování. Tuto mravenčí práci na sebe vzal syn Václav, který je kurátorem výstavy a který dvacet let sleduje s fotoaparátem u oka hlavní politické, kulturní i sportovní dění nejen v České republice. „Je skoro jisté, že vztah k fotografii se dá dědit. I když nepochybně dobrým základem v dětství byl čas strávený na otcově rameni při zvětšování fotografií v temné komoře,“ uvedl Václav Pancer mladší, který je aktuálně krajským fotoreportérem ČTK.

„Výstava je v Infocentru Jaderné elektrárny Temelín přístupná denně 9 do 16 hodin a vstup je volný,“ doplnil tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Autoři | Foto Jana Gribbinová

Štítky Temelín, výstava, fotografie, Vladimír Pancer, Jihočeský kraj, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, druhá světová válka, Prachatice, jaderná elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně jsou k vidění jižní Čechy před více než padesáti lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.