Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Budějcích cvičili stavbu protipovodňové zdi

Zhruba kilometr dlouhá zeď o výšce necelého metru dnes, ve čtvrtek 26. dubna, stojí podél českobudějovického Jiráskova nábřeží. Montovanou bariéru z hliníkových částí cvičně postavili hasiči a příslušníci dalších složek integrovaného záchranného systému. Bariéra má zadržet pětisetletou vodu, která by se případně vylila z Vltavy do města. Cvičení se v takovém rozsahu koná jednou za tři roky.

 „V reálu by celá zeď podél Jiráskova nábřeží měla být postavena do deseti hodin. Ale myslím si, že bychom to zvládli i rychleji,“ uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda.

Celá bariéra měří téměř dva kilometry. Cvičení jednou za tři roky spočívá v montáži poloviny stěny. „Musíme uzavřít na celý den okolní ulice a pokud bychom vždy stavěli celou zeď, znamenalo by to ještě výraznější omezení v dopravě, což nechceme,“ řekl Svoboda.Protipovodňová bariéra se skládá z hliníkových komponentů. Každý je vysoký dvacet centimetrů a dlouhý dva až tři metry. Jednotlivé díly pak hasiči, zaměstnanci magistrátu nebo dobrovolníci zasouvají mezi sloupky a skládají na sebe. Rozmontovaná zeď je pak uložena v objektu letiště v Plané u Českých Budějovic. „Dnešního cvičení se účastní přibližně stovka lidí. Stavbu zdi opakujeme v pravidelných intervalech i proto, že rovněž u integrovaného záchranného systému dochází k jisté fluktuaci zaměstnanců, tak je třeba, aby si to nově příchozí také vyzkoušeli,“ upřesnil primátor.

České Budějovice zasáhly povodně naposledy v roce 2013. Největší škodu však způsobila velká voda v roce 2002, kdy Vltava i Malše zalily podstatnou část města. Tehdy šlo o pětisetletou vodu, kterou by měla zeď na Jiráskově nábřeží zadržet.

Autoři

Štítky společnost, cvičení, stavba, zeď, povodeň, Jiráskovo nábřeží, České Budějovice, Vltava, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích cvičili stavbu protipovodňové zdi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.