Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Podle Povodí Vltavy vodáci částí řeky, nad níž hrozí sesuv skály, projedou

Povodí Vltavy odmítlo, že by část řeky pod Barevnou skálou byla celou sezonu uzavřená. Chtějí jednat o jejím částečném uzavření. Soudní znalec však vrchní část skály označil za havarijní. Na cestě pod skálou tak přibude dvoumetrový neprůchozí plot.

Povodí Vltavy nyní o situaci jedná a radit se bude ještě s geology. „Je to normální stavba, nemyslím si, že by se měla zavřít. Informace o zavření byla příliš brzy vypuštěná zpráva. Určitě najdeme nějaké řešení, aby nemuselo dojít k zavření, ale třeba jen omezení,“ uvedl na pravou míru ředitel závodu Horní Vltava státního podniku Povodí Vltavy Zdeněk Zídek.

Pavel Mačuda z firmy Ingetour, která provozuje u řeky několik tábořišť i půjčoven lodí, považuje tuto variantu za nejlepší možnou. „Nemáme zatím nic potvrzeného, ale s touto variantou částečného zprůjezdnění počítáme. Mohli bychom se snažit klienty regulovat, ale jsou také ti, kteří jezdí na vlastní pěst, a to už bychom neovlivnili. A víme, jak to tady se zákazy průjezdů je. Nejschůdnější pro všechny je vymyslet řešení, aby se lodě nebo rafty daly přenést, překoníčkovat nebo i splout po šupně u levého břehu,“ řekl Mačuda.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozící sesuv českokrumlovské Barevné skály uzavře vodákům část Vltavy 

Soudní znalec označil stav vrcholové partie Barevné skály za havarijní. Přes zimu se rozšířila jedna ze spár. Hrozí, že se odlomí až tisícitunový blok. Lesy České republiky již v březnu zavřely pomocí zátaras silnici pod skálou. „Kvůli krizovému stavu je na místo potřeba zamezit vstupu chodců nebo cyklistů. Od čtvrtka tak na cestě bude napevno umístěný dvoumetrový neprůchozí plot,“ upozornila mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. Částka za asanaci, kterou zaplatí Lesy České republiky, by neměla přesáhnout deset milionů korun bez daně.

Foto MÚ Český Krumlov | Zdroj ČTK

Štítky společnost, Barevná skála, nebezpečí, sesuv, Vltava, Českokrumlovsko, skála, Povodí Vltavy (státní podnik), Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle Povodí Vltavy vodáci částí řeky, nad níž hrozí sesuv skály, projedou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.