Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Literatura v Budějcích opět žije. Festival nabídne čtení Biancy Bellové i knížete slovenského hororu

Pátý ročník českobudějovického festivalu „Literatura žije“ startuje dnes ve středu 25. dubna a potrvá do pátku 27. dubna. Vedle již tradičního stanu s knižním bazarem na náměstí, literárního trolejbusu nebo řady autorských čtení přibudou novinky jako knižní miniveletrh či psaní haiku s Japonkou.

Literatura v Českých Budějovicích žije naplno. To pozná každý, kdo navštíví ve dnech 25. až 27. dubna některou z akcí festivalu Literatura žije.

Na náměstí Přemysla Otakara se ve středu a ve čtvrtek objeví knižní stan, odkud si lidé budou moci odnést knížky z dobrovolné sbírky. „Letos jsme jich pro zájemce nasbírali od nejrůznějších dárců přes čtyři tisícovky. Sbírka ale ještě neskončila, takže to číslo nemusí být konečné,“ prozrazuje hlavní organizátorka festivalu Eliška Štěpánová. Novinkou bude knižní miniveletrh, na němž svou produkci nabídnou k prodeji jihočeská nakladatelství jako například Baobab, Dauphin nebo Epika.

Středa 25. dubna

V první den festivalu zavítá literatura nejprve do trolejbusu linky číslo 3, v němž se pro cestující odehraje literárně-hudební happening za účasti básníků a hudebníků. Trolejbus vyrazí v 15:48 ze sídliště Máj a pojede na hlavní nádraží, odkud se zas vrátí zpět na sídliště Máj.

Dění se poté přesune do kavárny Měsíc ve dne v Nové ulici, kde od 17 hodin vystoupí autoři sdružení pod organizací Fokus České Budějovice, která pomáhá lidem s duševním onemocněním. Recitovat zde bude také opavský básník Ondřej Hložek.

Středeční program následně vyvrcholí od 18 hodin čtením významné české autorky Biancy Bellové, jejíž kniha Jezero, ze kterého bude číst, získala v minulém roce cenu Magnesia Litera a Evropskou cenu za literaturu. Neméně zajímavé bude také následující čtení spisovatelky a výtvarnice Daniely Šafránkové a vybraných jihočeských autorů.

Čtvrtek 26. dubna

Čtvrteční odpoledne bude věnované dětem. Do literární kavárny Měsíc ve dne zavítá známá autorka pro děti Tereza Říčanová, která vydává v nakladatelství Baobab. Workshop, který bude následovat po čtení z autorčiny knihy Obrazy světa, nabídne dětem jedinečnou příležitost rozstříhat si cizí knihu a vyrobit si svůj svět z autorčiných obrazových map.

Okrajovým žánrům literatury se bude věnovat program nazvaný Večer trashové literatury. Co si pod tím představit? „Bude to takový jeden velký literární horor,“ přibližuje Zdeněk Brdek, další z organizátorů festivalu a zároveň redaktor budějovického magazínu Milk & Honey, jehož příloha plná literárního trashe se bude večer křtít. Vedle autorů jako Miroslav Pech, Honza Vojtíšek nebo Václav Křenek bude hlavní hvězdou akce slovenský autor a legenda svého žánru Mark E. Pocha.

Pátek 27. dubna

V poslední den festivalu budou moci zájemci proniknout do tajů japonské literární formy zvané haiku. Uskuteční se totiž první české Kukai – setkání s haiku. Lidé si vyzkouší napsat haiku pod vedením japonské umělkyně Hiromi a jejího českého manžela, spisovatele a cestovatele Pavla Janšty. Inspirací budou tvůrcům miniaturních básní díla z výstavy Nanimoon, jejíž vernisáž se uskuteční v galerii Měsíc ve dne již o několik dní dříve, v sobotu 22. dubna od 15 hodin. Jedná se o soubor haiku, grafik a obrazů z Havaje z dílny umělkyně Hiromi Ogata. „Přistěhovala jsem se do jižních Čech, a tak jsme použili i prostěradla po rodině manžela, nitě z šicího stroje po babičce, anebo bambus ze strýcovy zahrady,“ přibližuje svou tvůrčí metodu Hiromi.

Celý festival pak večer vyvrcholí akcí nazvanou Slam poetry show, na němž vystoupí trojice ostřílených slamerů Elleny Makumbirofy, Dr. Filipitche a Tukana. Všichni patří k tomu nejlepšímu, co česká slamová scéna nabízí, a za svá vystoupení sklidili řadu ocenění.

Až do sobotního rána provede milovníky literatury tak zvaný Celonočník, pásmo hudebních vystoupení, čtení, her a slovních hříček. Velmi zajímavým hudebně-literárním tělesem, které na této akci vystoupí, je jihlavská formace Make up not war, které kombinuje elektroniku se současnou českou angažovanou poezií a tancem. Vystoupit zde může i každý, kdo přinese své texty nebo písně.

Tisková zpráva | Foto Regina Poklopová

Štítky festival, kniha, literatura žije, České Budějovice, literatura, kníže, horor, Měsíc, Miroslav Pech, Sídliště Máj, Nová ulice s.r.o., stan, Magnesia Litera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Literatura v Budějcích opět žije. Festival nabídne čtení Biancy Bellové i knížete slovenského hororu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.