Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O neprůstřelné vesty strakonické firmy má zájem FBI

O neprůstřelné vesty, které vyvíjí a vyrábí strakonická textilní firma Moira, má zájem americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Vesty firmy, mezi jejíž zákazníky patří i pilot Martin Šonka i handicapovaný cyklista Jiří Ježek, vyzkoušela i kolumbijská protidrogová jednotka Gaulla.

FBI projevila zájem o skryté vesty Moiry na veletrhu IWA v Norimberku. „Je to první kontakt, ale strávili tam asi půlhodiny a vestu zkoušeli. Mám z toho obrovskou radost,“ prozradila výkonná ředitelka firmy Marcela Vlčková. Kolumbijci již vyzkoušeli nové skryté vesty Spirit z funkčních materiálů, které Moira vyvinula s firmou 4M Systems a Českou zbrojovkou. Podle Vlčkové jsou nadšení, že je vesta skrytá a hlavně se jim líbí, jak odvádí vlhkost.

„Hodně se řešilo, že když se FBI dokázala infiltrovat mezi gangy, ty je po zjištění, že vesty mají, zastřelili. Museli je přestat nosit. Teď jsou ale z našich vest nadšení a vyřizují si papíry, aby je mohli dovézt,“ řekla Vlčková, podle které by mělo jít o stovky kusů.

Neprůstřelné vesty prodává firma hlavně do zahraničí. „Když nás testovala česká armáda, zjistila, že v našich vestách měli vojáci o 20 až 30 procent lepší střelby. Psychická a fyzická pohoda rozhoduje, jestli ti kluci přežijí,“ doplnila ředitelka. Díky kontaktům České zbrojovky dělají vojáci zátěžové testy prádla Moiry v řadě zemí od Malajsie, kde je extrémní vlhkost, až po vysokohorské Peru. Výrobky již koupili i vojáci z Keni. Vývoj vesty trvá dva až tři roky.

Foto Jana Samcová | Zdroj ČTK

Štítky moira, neprůstřelné vesty, FBI, Strakonice, neprůstřelná vesta, vesta, Jiří Ježek, Martin Šonka, Marcela Vlčková, Česká zbrojovka Uherský Brod, Norimberk, Armáda České republiky, Malajsie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O neprůstřelné vesty strakonické firmy má zájem FBI  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.