Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hrozící sesuv českokrumlovské Barevné skály uzavře vodákům část Vltavy

Bezodkladný zásah vyžaduje část Barevné skály v Českém Krumlově. Hrozí, že se odlomí blok vážící tisíc tun. Kvůli nebezpečí sesuvu je uzavřena cesta pod masivem a nyní se pro vodáky uzavře také část řeky Vltavy mezi Větřním a Novým Spolím. Zákaz proplouvání pod nebezpečnou skálou může trvat celou sezonu.

„Za havarijní označil soudní znalec stav vrcholové partie Barevné skály, ve které se přes zimu rozšířila jedna ze spár,“ uvedla mluvčí Městského úřadu v Českém Krumlově Petra Nestávalová. Hrozí odlomení až tisícitunového bloku, proto Lesy České republiky rozhodly o uzavření nejen účelové komunikace vedoucí pod skálou, ale i části řeky Vltavy, kam by se masiv mohl zřítit.

Zákaz proplouvání pod skálou až do skončení sanačních prací by v krajním případě mohl trvat celou sezonu. „Budeme se snažit toto období maximálně zkrátit, ale dnes nelze předjímat, jak dlouho sanace potrvá,“ řekl Radek Kordač z Lesní správy Český Krumlov. Částka za asanaci by neměla přesáhnout deset milionů korun bez DPH. Vše zaplatí Lesy České republiky, které ale zatím nemají vysoutěženého dodavatele.

Vodáci nebudou moci proplout Vltavu v úseku mezi Větřním a Novým Spolím. O tomto zákazu je budou informovat také vodácké kempy, půjčovny lodí i Povodí řeky Vltavy. Pokud pojedou z Vyššího Brodu, jejich cesta skončí ve Větřní a na řeku se mohou opět vrátit až na základně v Novém Spolí.

„Neprodleně také plotem ohradíme cestu pod skálou pro pěší a cyklisty, kterou jsme sice uzavřeli již v březnu, ale chodci a cyklisté opatření nerespektují,“ odotkl Radek Kordač. 

Lesy České republiky ve spolupráci s geology a geotechniky aktuálně řeší, jakým způsobem a technikou budou přední čelo masivu odlamovat. Práce proběhnou na základě projektu pneumatickým způsobem, zatím se nepočítá s odstřelem.

Autoři | Foto MÚ Český Krumlov

Štítky společnost, Barevná skála, nebezpečí, sesuv, Vltava, Českokrumlovsko, skála, Český Krumlov, Větřní, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrozící sesuv českokrumlovské Barevné skály uzavře vodákům část Vltavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.