Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po střetu s fabií u Tábora budou čtyři pandury mimo provoz tři roky

Až koncem roku 2019 má být hotova oprava čtyř z pěti obrněných vozidel Pandur, která na podzim 2016 havarovala na silnici u Tábora. Poškozená vozidla dostanou nové korby. Podle ministerstva obrany tak dlouhý výpadek v provozu čtyř obrněnců neohrožuje bojeschopnost armády.

Pětice pandurů a osobní auto havarovaly 4. listopadu 2016 v Táboře Čekanicích. Hlavní příčinou nehody bylo podle policie nedodržení dostatečné vzdálenosti mezi vozidly. Tři vojáci za prohřešek dostali pokutu dva tisíce korun. Podle zpravodajského webu Českého rozhlasu iRozhlas jeden z pandurů byl při nehodě poškozen lehce, a byl opraven u mateřského útvaru. U zbývajících čtyř transportérů došlo k vážnějším poškozením, a proto je armáda odeslala do kopřivnické společnosti Tatra Defence Vehicle.

ČTĚTE TAKÉ: V Táboře se srazilo pět pandurů, deset lidí je lehce zraněno

„Předpokládaný termín dokončení oprav je stanoven do konce roku 2019,“ řekla mluvčí Armády České republiky Vlastimila Cyprisová. U havarovaných pandurů byly podle mluvčí zjištěny mimo jiné deformace korby různého rozsahu.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o svařence pancéřových plátů, bylo rozhodnuto z důvodu bezpečnosti a dodržení stanovené odolnosti vozidel vyrobit nové korby a osadit je z části starými a z části novými skupinami,“ vysvětlila. Mluvčí zároveň dodala, že poté bude možné stanovit výši škody.

Armáda disponuje 107 pandury. Uzpůsobeny jsou třeba jako bojové vozidlo pěchoty nebo jsou ve zdravotnické verzi. Všechny z nich jsou obojživelné. Fakt, že čtyři obrněná vozidla budou tři roky mimo provoz, nepředstavuje podle ministerstva obrany problém. „Byť tato oprava potrvá déle, v žádném případě není ohrožena bojeschopnost ani důvěra veřejnosti,“ řekla resortu Jana Zechmeisterová.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky společnost, armáda, Pandur, nehoda, vojsko, fabia, oprava, Táborsko, Tábor, Ministerstvo obrany České republiky, Český rozhlas, Tatra Defence Vehicle, Armáda České republiky, iRozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po střetu s fabií u Tábora budou čtyři pandury mimo provoz tři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.