Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Strážníci po Budějcích sbírali použíté injekční stříkačky. Našli jich osmnáct

Celorepubliková akce Jehla 2018 má za úkol čistit města od použitých injekčních stříkaček. V úterý 17. dubna tak se speciálním náčiním vyrazilo do ulic a na odlehlá místa měst až 450 strážníků. Vyjímkou nebyly ani České Budějovice, kde se našlo celkem 18 stříkaček.

V úterý ráno vyrazili strážníci vybaveni boxy na infekční materiál, kleštěmi nebo dlouhými pinzetami, ochrannými rukavicemi a desinfekčními spreji prohlédnout primárně dětská hřiště a pískoviště, nepřehledná a skrytá místa, málo frekventované stezky, domovní výklenky, okolí mostních konstrukcí. Kontrole neušly ani parky a odpočinkové zóny. „V Budějcích je největší množství použitých stříkaček na starém nádraží. Tam máme vždy stoprocentní jistotu, že něco najdeme,“ popsal mluvčí budějcké městské policie David Štýfal.

Strážníkům při akci pomáhali také asistenti prevence kriminality, kteří důvěrně znají prostředí některých lokalit.

A co mají lidé dělat, pokud použitou injekční stříkačku najdou? „Vždy volat na 156. Někdo ze střážníků na místo přijede a stříkačku zajistí. Rozhodně by na ni nálezce neměl sahat nebo ji vyhazovat do koše či kanálů,“ uvedl Štýfal s tím, že takto „uklizená“ injekce se vždy může objevit znovu na svěle světa.

Podle mluvčího městské policie už si s takovýmto nálezem umějí velmi dobře poradit i děti. Díky výukovým programům, které probíhají na školách, děti vědí, že mají zavolat na polici. „Největší problém většinou je, když děti zavolají, že na hřišti u stromu našly stříkačku, ale už na místě nepočkají a telefon položí. Strážníci pak musí celý park prohlédávat a zabere to mnohem více času než je nutné,“ upřesnil Štýfal.

Celorepubliková akce ale není jediným dnem, kdy strážníci injekční stříkačky sbírají. „Věnujeme se tomu celoročně. Samozřejmě se takto snažíme snižit riziko šíření nakažlivých onemocnění, ale smyslem Jehly je, kromě očisty města, zlepšit informovanost obyvatel, jak se při nalezení stříkačky zachovat,“ upřesnil mluvčí. 

Při úterní akci strážníci po Budějcích sebrali celkem osmnáct použitých injekčních stříkaček. Ročně se pak číslo pohybuje kolem šesti set kusů.

Akce Jehla 2018

Středa, 18. dubna 2018, 06:33

Akce Jehla 2018
Akce Jehla 2018

Štítky Jehla 2018, městská policie, České Budějovice, injekční stříkačky, injekční stříkačka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci po Budějcích sbírali použíté injekční stříkačky. Našli jich osmnáct  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.