Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Likérka z Jindřichova Hradce vnímá spor o rumové aroma jako obchodní válku

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz vnímá dění kolem rumového aroma jako obchodní válku. Raději se předzásobila pro případ, že by Česká republika od Evropské komise nedostala výjimku umožňující používat při výrobě Tuzemáku dalších pět let tradiční rumový éter. Evropská komise ale výjimku udělila, což firma přivítala.

„Dopadlo to dobře. Nemusíme vymýšlet nové technologie a náhražky. Budeme dělat rum takový, jako ho tady děláme 150 let, nikomu to nikdy nevadilo. Furan, o který se jedná, je obsažený v 90 procentech potravin a bohužel to nejvíc zajímá u rumu, a ne u jiných potravin. Předpokládali jsme, že úředníci v Bruselu budou rozumní a uznají tradiční výrobek, u kterého nebyly prokázané špatné účinky,“ řekl ředitel firmy Josef Nejedlý.

Bez udělení výjimky by možnost používat rumové aroma skončila 22. dubna, kdy končí přechodné období zavedené v roce 2012. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) loni upozornil, že některé látky v rumovém éteru, který dodává charakteristickou chuť a vůni českému tuzemáku, mohou být jako rakovinotvorné zdravotním rizikem.

Spor o rumový éter, který tuzemáku dodává chuť a vůni, považuje Nejedlý za obchodní válku, protože „nikdo neprokázal škodlivost rumu“. Rozhodnutí Evropské komise ocenil, za pět let bude podle něj možné požádat o další výjimku nebo v mezidobí připravit náhražku.

Firma ale kalkulovala i s variantou, že rozhodnutí Evropské komise příznivé nebude, a proto se předzásobila. „Udělali jsme tři čtvrtě milionu lahví na tři měsíce, abychom mohli trh zásobovat ještě postaru. Jsem rád, že budeme moc vyrábět tradiční výrobek tradiční metodou - jedeme tradiční recepturu, je desítky let stará,“ řekl Nejedlý.

Fruko-Schulz je po Božkovu druhý největší výrobce rumu v České republice. Tuzemák je nejprodávanější lihovina v zemi, každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je tuzemský rum.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky společnost, rum, výjimka, Evropská komise, aroma, obchodní válka, Jindřichův Hradec, Fruko-Schulz, Česko, Josef Nejedlý, Evropský úřad pro bezpečnost potravin, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likérka z Jindřichova Hradce vnímá spor o rumové aroma jako obchodní válku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.